Buitenland

Politieke strijd in België verhardt zich

In België zijn Vlaamse en Franstalige politici opnieuw lijnrecht tegenover elkaar komen te staan doordat de radicaal Franstalige partij FDF minister Geert Bourgeois van de Vlaamse deelregering met de Duitse bezetters heeft vergeleken.

Buitenlandredactie
1 April 2010 22:48Gewijzigd op 14 November 2020 10:15

De uithaal is een reactie op de weigering van Bourgeois om drie Franstalige burgemeesters in Vlaamse randgemeenten van Brussel te benoemen, omdat ze zich niet aan de taalwetten houden.Vlaamse politici reageren als door een wesp gestoken op de „nazivergelijking” van FDF-leider Olivier Maingain. „Onaanvaardbaar” en „bijzonder kwetsend” zijn zo’n beetje de vriendelijkste termen die ze gebruiken om Maingain terecht te wijzen.

Ook premier Yves Leterme „betreurt de provocaties”, maar roept tegelijk op tot verdraagzaamheid, ook aan Vlaamse kant. Want zijn regering staat aan de vooravond van een bijzonder moeilijke beslissing, die op de achtergrond de aanleiding vormt voor het aanwakkeren van de taalstrijd: de splitsing van het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde.

Dat is het enige kiesdistrict in België waar bij landelijke verkiezingen op zowel Franstalige als Vlaamse partijen gestemd mag worden. De Vlamingen eisen een splitsing, zodat de Franstaligen die in de Vlaamse dorpen rond Brussel wonen hun stem niet langer op een taalgenoot kunnen uitbrengen. Maar de Franstalige politici verzetten zich daar met hand en tand tegen.

Koning Albert II heeft vorig jaar oud-premier Jean-Luc Dehaene aan het werk gezet om een oplossing te vinden voor dit al jaren slepende conflict. Binnen enkele weken moet Dehaene zijn compromis op tafel leggen. Niemand weet precies waar hij mee bezig is, en dat leidt tot een nerveuze sfeer in de Wetstraat, het Belgische ‘Binnenhof’.

Vooral de radicale vleugels zetten zich schrap. Aan Franstalige kant is dat de FDF, aan Vlaamse zijde de naar een onafhankelijk Vlaanderen strevende NVA. Van deze partij, die in Vlaanderen in de regering zit maar federaal deel uitmaakt van de oppositie, is ook minister Bourgeois lid.

De ‘hardliners’ in de taalstrijd zijn doodsbenauwd dat Dehaene beide taalgroepen wil dwingen water bij de wijn te doen. De verharding van de toon in het politieke debat lijkt dan ook vooral bedoeld om de missie van Dehaene te torpederen, concludeerden de Belgische kranten donderdag.

Alexander De Croo, voorzitter van de Open VLD-partij, sloot donderdag in de wandelgangen van het federale parlement de val van de Belgische federale regering niet uit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer