Indiase kinderen voortaan verplicht naar school
Vanaf donderdag moeten alle kinderen tot 14 jaar in India volgens een nieuwe wet verplicht naar school. Vooral in afgelegen gebieden kan de wet een uitdaging vormen voor ouders en overheid.
„De kinderen hier gaan nauwelijks naar school”, aldus Bishwakarma, leraar op een basisschool in het bosrijke district Garwha, in de oostelijke deelstaat Jharkhand. „De mensen zijn arm en de kinderen helpen op het land of spelen rond het huis. Ook is er veel seizoensmigratie naar andere deelstaten en de kinderen reizen mee.”Sinds 2001 is onderwijs een grondrecht en moet het gratis beschikbaar zijn. Ook krijgen alle kinderen sinds een aantal jaren een gratis maaltijd op school. Dat heeft het aantal kinderen dat regelmatig naar school gaat, doen stijgen, aldus Bishwakarma. Volgens VN-kinderfonds Unicef gaan 40 miljoen kinderen in India nooit naar school (11 procent). Dit was tien jaar geleden nog ruim twee keer zo veel.
De nieuwe wet is een belangrijke stap, maar niet genoeg, zegt activist Kailash Satyarthi van de organisatie Bachpan Bachao Andolan, die tegen kinderarbeid ageert. „Extra stappen zijn nodig om ook kindslaven, gehandicapte kinderen, meisjes uit traditionele stammen en kinderen uit lagere kasten te bereiken. In afgelegen gebieden is dit extra lastig. Ik heb kinderen en ouders ontmoet die niet eens weten in welk land ze wonen.”
Volgens de nieuwe wet moet de overheid binnen drie jaar genoeg extra scholen bouwen.