Parlement Servië stemt voor excuus Srebrenica
BELGRADO (ANP/AFP/RTR) – Het parlement van Servië heeft woensdagochtend vroeg een resolutie aangenomen waarin het bloedbad van Srebrenica wordt veroordeeld.
Tevens worden excuses gemaakt omdat Servië niet genoeg heeft gedaan om die misdaad van de etnische Serven in buurland Bosnië te voorkomen.Over de resolutie is bijna dertien uur lang gedebatteerd. Het debat is live uitgezonden op de Servische tv. Tijdens het debat protesteerden tientallen betogers voor het parlementsgebouw met foto’s van de voormalige Bosnisch–Servische president Radovan Karadzic en zijn legerleider Ratko Mladic. Zij zijn volgens de aanklagers van het Joegoslavië–Tribunaal in Den Haag de hoofdverantwoordelijken voor de genocide, waarvan duizenden moslims het slachtoffer werden.
Het is voor het eerst dat de Servische volksvertegenwoordiging het bloedbad formeel veroordeeld, dat in 1995 aan zo’n 8000 Bosnische moslims het leven kostte.
De door de regering ingebrachte resolutie was fel omstreden. De nationalistische oppositie vreest dat alle Serven de schuld krijgen voor het bloedbad dat het Bosnisch–Servische leger heeft aangericht.
De beladen term ’genocide’ (volkenmoord) komt in de tekst niet expliciet voor. Wel rept de tekst over „de misdaad zoals bepaald door het Internationaal Gerechtshof". Dat had de conclusie van het tribunaal overgenomen dat er sprake was van genocide.
Overlevenden van de volkenmoord vinden de resolutie niets waard omdat de cruciale term genocide er niet in voorkomt.
Voor de resolutie stemden 127 van de 173 aanwezige parlementariërs. Daartoe behoorden ook de socialisten van ex–president Slobodan Milosevic, die voor het tribunaal wegens ’Srebrenica’ is berecht, maar overleed voordat de rechters vonnis konden wijzen.
De socialisten zitten nu in een coalitie samen met pro–Westerse partijen. De regering heeft in december het lidmaatschap van de EU aangevraagd en hoopt dat het aannemen van de resolutie de toenadering tot de unie kan versnellen.
Nederland stelt het begin van toetredingsonderhandelingen met Servië afhankelijk van de arrestatie van Mladic, die al vijftien jaar voortvluchtig is en zich waarschijnlijk in Servië schuilhoudt. De Nederlandse blauwhelmen van Dutchbat onder commando van overste Thom Karremans slaagden er niet in de genocide te voorkomen, die het leger van Mladic aanrichtte.