Merkel sust ruzie met Turkije
Op de eerste dag van haar bezoek aan Turkije heeft bondskanselier Angela Merkel van Duitsland maandag geprobeerd een beginnende ruzie rond Turks onderwijs in Duitsland tussen de twee landen te sussen.
Merkel liet weten dat de Duitse regering er geen enkel bezwaar tegen heeft dat er in Duitsland meer scholen komen waar Turks wordt geleerd, als de leerlingen in elk geval maar Duits leren. Dat zei Merkel maandag na een gesprek met de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Erdogan reageerde positief op de uitspraken van Merkel.De Turkse premier had zich vorige week uitgesproken voor de opening van Turkse vwo-scholen in Duitsland. In de Bondsrepubliek wonen ongeveer 3,5 miljoen mensen van Turkse afkomst, de grootste allochtone gemeenschap in Duitsland en de grootste Turkse gemeenschap in het buitenland. Rond hun integratie ontstaan steeds weer problemen. Merkel veegde het idee van Erdogan dan ook snel van tafel. Volgens de bondskanselier moeten kinderen en jongeren in Duitsland in principe naar een Duitstalige school.
De afwijzing door Merkel schoot Turkije in het verkeerde keelgat. „Waarom deze haat tegen Turkije? Ik begrijp het niet. Is Turkije soms een zondebok?” zou Erdogan afgelopen weekeinde hebben gezegd tegen journalisten tijdens een bezoek aan Libië. Met de publicatie van die uitspraken verhoogden media de spanning rond het bezoek van Angela Merkel. Na het gesprek dat de premier gisteren met Merkel had, reageerde Erdogan in ieder geval aanmerkelijk positiever.
De betrekkingen tussen Berlijn en Ankara zijn belast door tal van problemen. Turkije onderhandelt al jaren over toetreding tot de EU. In Duitsland is er verzet tegen toetreding van het relatief arme, overwegend islamitische land met meer dan 70 miljoen inwoners.
Merkel en Erdogan spraken ook over het nucleaire programma van Iran, een buurland van Turkije. Duitsland streeft met onder meer de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië naar strengere sancties tegen Teheran, omdat Iran zou werken aan atoombommen.
Turkije, een belangrijke macht in de regio en tot het eind van het jaar lid van de VN-Veiligheidsraad, voelt niets voor zulke maatregelen. „Wij vinden dat sancties geen heilzame weg zijn en dat diplomatie de beste route is”, maakte de premier duidelijk op een gezamenlijke persconferentie met Merkel.
Tijdens de eerste dag van het tweedaagse bezoek van Merkel maakte de Turkse politie bekend dat onlangs 22 verdachten van betrokkenheid bij het terreurnetwerk al-Qaida zijn gearresteerd. Ook werden wapens en documenten in beslag genomen bij antiterreuracties in een aantal provincies in het Aziatische deel van Turkije.