Kamer wil debat na milieubrief Van der Hoeven
Een ingezonden artikel van demissionair minister Van der Hoeven (Economische Zaken) in de Volkskrant over subsidies voor duurzame energie heeft veel vragen opgeroepen in de Tweede Kamer. Dinsdag bleek er brede steun te zijn in het parlement voor een debat met de bewindsvrouw.
Het opwekken van groene stroom wordt in ons land tot dusver gesubsidieerd door de exploitanten van windmolens gedurende een reeks van jaren een subsidie te geven, die het verschil tussen de marktprijs van elektriciteit en de kosten van alternatieve opwekking goed moet maken. „We moeten niet onbeperkt en tot in de lengte van dagen het verschil tussen marktprijs en kostprijs blijven subsidiëren. Dat kost de overheid gedurende tientallen jaren miljarden euro’s en maakt bedrijven lui. Daar moeten we dus vanaf”, aldus Van der Hoeven.Wel wil de minister toe naar „een slimme combinatie van internationaal beleid, industriebeleid en innovatiebeleid”. Dat kost de overheid minder geld, aldus de CDA–bewindsvrouw. Ze wil niet langer nationale doelen als uitgangspunt nemen van het beleid, maar Europese doelen.
Nu heeft elk land eigen doelen voor duurzame energie en tal van stimuleringssystemen. Daardoor werkt de markt niet goed en loop je het risico van subsidieoorlogen. „De windparken worden gebouwd waar de subsidies het hoogst zijn. Dat kan Europa zich niet permitteren”, stelt Van der Hoeven.
PvdA–Kamerlid Samsom noemde het „opmerkelijk” dat de minister „haar eigen beleid zo hard afvalt”. Volgens Samsom heeft het beleid in de afgelopen jaren juist geleid tot een „grote (50 procent) groei in aandeel duurzaamheid”. Hij vindt het teleurstellend dat Van der Hoeven de ambitie wil laten varen. Bij de aanvraag van het Kamerdebat noemde GroenLinks–Kamerlid Kees Vendrik de brief „een tikje vreemd”.
Directeur Mirjam de Rijk van Natuur en Milieu zei in een reactie dat „duurzame energie het eerste slachtoffer is van de verkiezingsstrijd van het CDA”. „De kiezers zitten hier niet op te wachten. Zij maken zich zorgen, omdat Nederland internationaal de hekkensluiter is als het gaat om duurzame energie”, zegt De Rijk. Volgens haar is de minister vaag over hoe zij in de toekomst verder wil met duurzame energie: „Zij gooit oude schoenen weg, voordat ze nieuwe heeft”.