Binnenland

PKK-kopstuk mag niet uitgeleverd

De rechtbank in Roermond verbiedt Nederland PKK-kopstuk Hasan Adir aan Turkije uit te leveren.

ANP
26 March 2010 23:36Gewijzigd op 14 November 2020 10:12

Dat bleek vrijdag uit een vervroegde uitspraak in deze zaak. Volgens de rechtbank dreigt voor Adir in Turkije het gevaar dat hij voor een tweede keer wordt vervolgd voor een zaak waarvoor hij in Duitsland al is berecht. Ook stelt de rechtbank vast dat Adir eerder in Turkije is gemarteld.De marechaussee pakte Adir op 19 januari op bij een grenscontrole in Venlo, omdat de Turken een internationaal aanhoudingsverzoek hadden uitgebracht. Snel na zijn arrestatie vroegen de Turkse autoriteiten Nederland om zijn uitlevering.

Adir is inmiddels in vreemdelingenbewaring geplaatst. Hij zal op korte termijn worden overgedragen aan de Duitse autoriteiten, verwacht zijn advocaat Bart Nooitgedagt. In Duitsland geniet de Koerd een gedoogstatus. Hij kan in Duitsland dus weer naar huis, is de verwachting.

Hasan Adir verzette zich tegen het uitleveringsverzoek van de Turken, omdat hij vreesde daar gemarteld en misschien wel vermoord te worden. De Koerd beweert dat hij al eerder ernstig is mishandeld door de Turkse autoriteiten.

Verder hebben het leger en de politie in Turkije al meerdere familieleden van hem gedood, stelt hij. Daarom vluchtte de Koerd met zijn gezin uit Turkije naar Duitsland.

Volgens Nooitgedagt is dreigende foltering ook de reden geweest dat Duitsland hem niet heeft uitgeleverd maar hem een gedoogstatus heeft gegeven.

„Mijn cliënt is dan ook zeer opgelucht”, reageert de advocaat van Adir. De Turken zien Adir namelijk als een belangrijk en leidinggevend persoon in Duitsland voor de in hun ogen terroristische PKK.

Hij kreeg in 2004 in Duitsland een gevangenisstraf van twee jaar en acht maanden voor betrokkenheid bij gewelddadige incidenten die werden toegedicht aan de PKK.

De Koerdische afscheidingsbeweging verzet zich al sinds 1984 tegen de in haar visie Turkse onderdrukking en voert een bloedige strijd met de Turken om autonomie van Koerdistan in het zuidoosten van Turkije.

Adir verzamelde materiaal en rekruten voor de gewapende tak van de organisatie in Irak, stelt Turkije. Verder zou de Koerd volgens de Turkse autoriteiten betrokken zijn geweest bij diverse gewelddadige activiteiten.

Het openbaar ministerie wil niet ingaan op de uitspraak. Het bestudeert het vonnis en beslist dan of het de uitspraak gaat aanvechten bij de Hoge Raad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer