Economie

'FIOD liet zich leiden door uitlatingen Bartels'

Opsporingsdienst FIOD-ECD heeft zich bij de beslissing de verdachten in de fraudezaak rond vastgoedfonds Palm Invest te arresteren, laten leiden door uitlatingen en de aangifte van de gewezen advocaat Bartels. Dat stelt de verdediging van de verdachten Remco V. en Danny K. woensdag in het pleidooi voor de rechtbank in Amsterdam.

ANP
24 March 2010 13:47Gewijzigd op 14 November 2020 10:10
Rechtbanktekening van de verdachten. Foto ANP
Rechtbanktekening van de verdachten. Foto ANP

Bartels, die zich destijds met het nodige lawaai opwierp als belangenbehartiger van gedupeerde beleggers, deed op 14 november 2007 aangifte tegen Palm Invest. Een kantoorgenoot van Bartels zou verklaard hebben dat Bartels zei dat te hebben gedaan op verzoek van de FIOD-ECD. De dienst zou de aangifte nodig hebben gehad om een inval te kunnen plannen.„Als er aangifte gedaan wordt, kunnen onder meer telefoonlijnen afgetapt worden en mogen de belangrijkste mannen achter het fonds worden vervolgd", schrijft Bartels in zijn pas verschenen boek over het beleggingsdrama. „Een uitstekend idee."

Op het moment van de aangifte hadden zich echter nog geen investeerders bij Bartels gemeld, zo blijkt volgens de verdediging uit het strafdossier. Het had er daarom volgens hen de schijn van dat de advocaat handelde uit eigenbelang.

De aangifte is vervolgens pas na aandringen van de verdediging toegevoegd aan het strafdossier, aldus advocaat Van Gessel van Remco V. Hij vraagt zich hardop af of het Openbaar Ministerie (OM) iets te verbergen heeft. Als enige mogelijke reden daarvoor ziet Van Gessel dat Bartels gelijk heeft.

Het OM eiste afgelopen maandag vijf jaar celstraf voor beide verdachten. Justitie ziet de mannen als oplichters, die bewust honderden beleggers miljoenen euro’s hebben afgetroggeld en een groot deel daarvan spendeerden aan luxe-uitgaven voor zichzelf. De mannen zelf erkennen dat ze fouten hebben gemaakt, maar stellen dat de inval van de FIOD hen de das om heeft gedaan en het onmogelijk heeft gemaakt hun goede bedoelingen ten uitvoer te brengen.

Het kantoor van Bartels ging afgelopen november failliet. Bartels zelf was toen al geschorst als advocaat, omdat zijn bedrijfsvoering niet op orde was.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer