Zorgen over nieuwe opzet ontwikkelinghulp EU
BRUSSEL (ANP) – De zorgen groeien over de ontwikkelingshulp door de Europese Unie, de grootste donor ter wereld. Ontwikkelingsorganisaties en Europarlementsleden hekelen een plan om een deel van het werk over te dragen aan de nieuwe EU–diplomatieke dienst van EU–buitenlandchef Catherine Ashton. De buitenlandchef zou dan de strategische keuzes maken over waar de miljarden euro’s naartoe gaan.
„Ik ben dodelijk ongerust", zegt PvdA–Europarlementslid Thijs Berman maandag. Hij vreest dat ontwikkelingshulp onderhavig wordt aan de belangen van Buitenlandse Zaken. De EU zou het geld dan inzetten om welgevallige regimes te helpen in plaats van de armsten of hongerigsten.Judith Sargentini (GroenLinks) noemt het plan gevaarlijk. „Zeker zolang Buitenlandse Zaken met de handelsbelangen op de eerste plaats komt te staan en Ontwikkelingshulp op de tweede plaats. Dan zijn de inkomsten van Europese vissers dus belangrijker dan hongerige vissers in arme landen".
Mirjam van Reisen van ontwikkelingsorganisatie EEPA in Brussel vreest vooral ambtelijk gekissebis door de opsplitsing in twee afdelingen. „Als ik bijvoorbeeld een voedselproject in Eritrea wil bespreken word ik straks van hot naar her gestuurd. Echt een chaos, ik denk niet dat iemand hier op zit te wachten. We hebben er ontzettend veel last van".
Van Reisen vreest bovendien dat de beoogde opzet de EU ook vrij spel geeft om meer geld te steken in ex–koloniën van EU–landen in plaats van de armste en hongerigste landen. Ashton is namelijk vooral verantwoording schuldig aan de EU–landen. „Van die voorkeur voor koloniën en ex–koloniën was Europa de laatste jaren net een beetje af".
Aanleiding voor de nieuwe opzet is het nieuwe EU–verdrag dat 1 december in werking trad. „Maar daarin staat nergens dat de dienst opgesplitst moet worden", zegt Van Reisen. Ze vermoedt dat nieuwe buitenlandchef Ashton meer bevoegdheden en budget krijgt dan nodig. „Ze zoekt geld om een eigen vliegtuig te betalen, geloof ik".
De strijd over de nieuwe opzet is nog niet gestreden. Een voorstel moet nog komen, waarschijnlijk eind van deze maand. „De messen worden geslepen", zegt Sargentini van GroenLinks.
De Europese Commissie heeft nu bijna 40 miljard euro te besteden aan armoede en voormalige koloniën van EU–landen voor de jaren 2008 tot en met 2013. Bovendien coördineert Brussel de hulp door de 27 EU–landen.