Wereldwijd protest tegen oorlog in Irak
Wereldwijd hebben honderdduizenden mensen deelgenomen aan protestacties tegen de Amerikaanse aanval op Irak.
In veel Europese landen vonden grote en kleine demonstraties plaats. Tot ernstige ongeregeldheden kwam het nergens op het continent. Hier en daar werd een Amerikaanse vlag verbrand. In Venetië werd het Britse consulaat met eieren bekogeld en zette de politie traangas in tegen demonstranten. In Athene raakte een filiaal van de Amerikaanse Citibank licht beschadigd door een brandbom.
In de Franse hoofdstad Parijs, waar bij de Amerikaanse ambassade op de Place de la Concorde enkele duizenden mensen demonstreerden, was de sfeer bijna feestelijk. Diverse betogers namen de gelegenheid te baat om in de fontein in het midden van het plein te springen. De 44-jarige Amerikaanse Verna Morgan was op bezoek in de stad. „Als mensen vragen waar ik vandaan kom, zeg ik maar Canada.” In Frankrijk hadden verder kleinere demonstaties plaats in onder meer Marseille, Lyon en Arles.
In Groot-Brittannië en Rusland was de animo om te betogen gistermiddag gering. In Londen gingen enkele honderden mensen de straat op om voor vrede te pleiten.
Meer dan 100.000 mensen waren daarentegen op de been in Duitsland. Met name in de hoofdstad Berlijn was een grote demonstratie met 50.000 deelnemers. Net als bij de betogingen in de Griekse hoofdstad Athene, bestond het merendeel van de Duitse actievoerders uit scholieren en studenten.
In Griekenland heeft de regerende socialistische partij de bevolking opgeroepen acties tegen de oorlog bij te wonen. De schoolgaande jeugd kreeg er speciaal een dag vrij voor. In België moesten jongeren spijbelen om aan een van de demonstraties in het land te kunnen deelnemen. Zo’n 3000 mensen demonstreerden in Brussel, waar donderdag een EU-top begon. Een groep betogers probeerde er de Amerikaanse ambassade te bereiken. Om dat te verhinderen zette de politie een waterkanon in. Vier stenengooiers werden opgepakt.
Tot serieuze ongeregeldheden kwam het in Egypte en in de Filipijnen. In Caïro zette de oproerpolitie waterkanonnen in om te voorkomen dat zo’n 5000 demonstranten de Amerikaanse ambassade zouden bereiken. Bij de zwaarbewaakte Amerikaanse ambassade in de Filipijnse hoofdstad Manilla sloeg de politie met wapenstokken in op zo’n 300 betogers. Er wordt daar al weken gedemonstreerd tegen de Verenigde Staten, vooral wegens hun rol bij de strijd tegen islamitische rebellen in de Filipijnen.
In de VS zijn donderdag honderden protestacties gehouden tegen de aanval op Irak. In de Amerikaanse hoofdstad Washington nam het protest bescheiden vormen aan. Zo’n vijftig mensen fietsten door het centrum van Washington met borden met de tekst ”Fietsen, geen bommen”. Bij het Witte Huis stonden enkele tientallen demonstranten. Zo’n 150 betogers blokkeerden een helft van een snelweg.
In San Fransisco zijn gistermiddag meer dan 1300 actievoerders gearresteerd. Eerder al waren tientallen arrestaties gemeld in Los Angeles, New York en Boston. Ook in de VS waren veel scholieren en studenten op de been.
In Los Angeles werden 34 mensen gearresteerd bij een demonstratie tegen de oorlog, die uitmondde in een confrontatie met de politie. Onder de ongeveer 500 demonstranten bevonden zich veel scholieren en studenten. Een vredesmars in New York eindigde eveneens in arrestaties. Daar werden 45 mensen aangehouden.
De Australische bevolking ging in Sydney en Melbourne meteen de straat op nadat de VS de aanval waren begonnen. In Melbourne protesteerden tienduizenden mensen tegen de militaire steun van Australië. In Sydney bekritiseerde de Australische oppositieleider Simon Crean de militaire ondersteuning van de VS.
In Marokko liep een betoging uit de hand. Betogers in de Indonesische stad Yogyakarta verbrandden Amerikaanse en Britse vlaggen. In Semarang, Bandung, Surabaya en andere steden ageerden Indonesiërs eveneens tegen de oorlog.