Aftellen begonnen voor Obama’s zorgplan
Met spanning wordt in de Verenigde Staten uitgekeken naar mogelijk het belangrijkste moment in de Amerikaanse politiek sinds het aantreden van president Barack Obama. Het Huis van Afgevaardigden gaat stemmen over de hervorming van de gezondheidszorg, het belangrijkste binnenlandse project van Obama.
In het Huis wordt gestemd over een eerder door de Senaat aangenomen voorstel en over aanpassingen daarin. Zijn 216 leden voor, dan is het aangenomen. De stemming is op zijn vroegst aanstaande zondag, maar kan nog worden uitgesteld.De aanpassingen staan in een zogenoemde ’fixit’–wet, omdat veel Democraten (conservatieve en heel progressieve) niet met originele Senaat–voorstellen willen instemmen. Dus hebben ze die constructie bedacht: toch aannemen, maar meteen herstellen. Overigens zal de Senaat nog wel moeten stemmen over fixit–aanpassingen; dat gebeurt later. Daarvoor hebben de Democraten maar een gewone meerderheid van 51 stemmen nodig. Door de truc met de fixit–wet kunnen procedurele vertragingstactieken van de Republikeinen, de conservatieve oppositie die sowieso tegen de hervormingsplannen is, worden voorkomen.
Het plan dat in stemming wordt gebracht is in ieder geval zeer complex en zal dus nog wat aanpassingen ondergaan. Belangrijk is dat op het zorgverzekeringsstelsel, het duurste ter wereld, wordt bespaard. De onafhankelijke begrotingscommissie van het Congres heeft berekend dat het plan 940 miljard dollar zal kosten, maar op de langere termijn een besparing van 1,2 biljoen dollar zal opleveren.
Verder zullen door Obama’s zorgplan ruim 30 miljoen onverzekerden de komende tien jaar verzekerd worden, vooral via subsidies aan de laagste inkomens. In totaal 46 miljoen van de 308 miljoen Amerikanen zijn onverzekerd. Ook mensen die tot nu toe geen verzekering konden krijgen omdat ze al ziek zijn, krijgen die nu wel. Een overheidssysteem naar Europees model komt er echter niet.
Dat tot teleurstelling van veel linkse Democraten, die wel een grote overheidsrol in de plannen hadden gewild. Bij conservatieve Democraten is er weerzin tegen de mogelijk ruimere mogelijkheid voor abortus. Ook zijn er Democraten die het feit hekelen dat de circa 12 miljoen illegalen onverzekerd blijven.
De Democratische leiders werken er daarom met man en macht aan om twijfelaars te overtuigen om voor te stemmen. Het lijkt erop dat dat met veel moeite zal lukken.