’VS krijgt informatie van Irakezen in buitenland’
De Amerikaanse regering heeft van Iraakse agenten en wetenschappers in het buitenland nuttige informatie gekregen over chemische en biologische wapens die mogelijk in Irak liggen opgeslagen.
De gegevens zijn afkomstig van Irakezen die de keuze kregen om terug te worden gestuurd naar Bagdad, of van kant te wisselen en de VS van informatie te voorzien. Dat heeft de krant Washington Post donderdag gemeld.
De VS vroeg begin maart aan zestig bevriende regeringen om Irakezen uit te wijzen die verbonden waren aan ambassades of als zakenlui in het buitenland waren gestationeerd. Verscheidene landen, zoals Roemenië, Hongarije, Australië en Zweden, gaven gehoor aan het Amerikaanse verzoek. Volgens de krant ging er achter dit openbaar gemaakte verzoek een geheime operatie schuil die tot doel had meer informatie over wapens te krijgen.
De betrokken Irakezen werden niet direct teruggestuurd. Zij mochten ervoor kiezen gegevens aan de Verenigde Staten te verstrekken. Anders zouden ze worden teruggestuurd naar Bagdad, waar hun mogelijk „nare consequenties” te wachten zouden staan, als het regime van Saddam Hoessein eenmaal was verdreven.
Volgens de bronnen van The Washington Post kozen verscheidene Irakezen eieren voor hun geld, waardoor de VS de beschikking kregen over nieuwe informatie. Het Amerikaanse ministerie van Defensie verwerkt alle gegevens in het plan van de strijdkrachten om Irak van massavernietigingswapens te ontdoen.
Regeringsfunctionarissen hebben gemeld dat Washington grote druk voelt om snel met bewijzen te komen dat Irak inderdaad over zulke wapens beschikt. Tegelijkertijd is het ook van belang dat snel na de invasie van Amerikaanse troepen in Irak voorraden worden gelokaliseerd en onschadelijk gemaakt.
Volgens de Washington Post besloot het Witte Huis begin maart om de VN-wapeninspecteurs van Unmovic, die tot begin deze week in Irak naar verboden wapens zochten, voorlopig niet te betrekken bij de ontwapening van het land.Volgens Washington is het toneel van de militaire operatie nog enige tijd „geen geschikte plek voor burgers”. Om toch over expertise te beschikken, probeert de Amerikaanse regering volgens de krant voormalige VN-inspecteurs te recruteren. Die gaan deel uitmaken van de militaire teams die op zoek gaan naar de massavernietigingswapens. Deze inspecteurs waren betrokken bij Unscom, de voorganger van Unmovic, die in de jaren negentig in Irak naar wapens speurde.