Buitenland

In de hele wereld vredesdemonstraties

In de hele wereld zijn woensdag en donderdag honderdduizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de Amerikaanse aanvallen op Irak. Voor het Witte Huis en het huis van de Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld verzamelde zich een mensenmenigte om hun afkeer te uiten over het militaire ingrijpen.

RTR/DPA/AFP
20 March 2003 15:53Gewijzigd op 14 November 2020 00:12

Honderden mensen verzamelden zich woensdag bij de ambtswoning van president Bush in Washington. De politie verrichtte meer dan twintig arrestaties. De betogers, van organisaties als Greenpeace en International ANSWER, riepen leuzen als: „George Bush, CIA, how many kids will you kill today?” (George Bush, CIA, hoeveel kinderen zullen jullie vandaag vermoorden). In een andere Amerikaanse stad, Boston, werden 36 mensen gearresteerd bij vredesdemonstraties. Zij riepen leuzen als „Schande!” en „Arresteer George Bush!”.

In Los Angeles werden 34 mensen gearresteerd bij een demonstratie tegen de oorlog, die uitmondde in een confrontatie met de politie. Onder de ongeveer vijfhonderd demonstranten bevonden zich veel scholieren en studenten. De politie maakte gebruik van de wapenstok en sloeg volgens de lokale televisie verscheidene demonstranten. Een vredesmars in New York eindigde eveneens in arrestaties. Daar werden 45 mensen aangehouden.

De Australische bevolking ging in Sydney en Melbourne meteen de straat op nadat de VS de aanval waren begonnen. In Melbourne protesteerden tienduizenden mensen tegen de militaire steun van Australië. In Sydney bekritiseerde de Australische oppositieleider Simon Crean de militaire ondersteuning van de VS. Ook voor de Amerikaanse ambassade in de hoofdstad Canberra uitten Australiërs hun ongenoegen over de oorlog.

In Italië hebben drie vakbonden aangekondigd donderdagmiddag te gaan staken om te protesteren tegen de oorlog in Irak. De stakingen zullen gepaard gaan met demonstraties in de steden onder meer voor de Amerikaanse ambassade in Rome en voor de consulaten van Israël en Groot-Brittannië in Milaan. Scholieren en studenten sloten zich aan bij de marsen. In Rome waren dat ’slechts’ een duizendtal jongeren.

In het noorden van het land waren veel meer mensen op de been. Volgens de organisatoren van het protest in Milaan verzamelden zich naar schatting 100.000 mensen in de stad. De politie zegt echter dat het er niet meer waren dan 15.000. In Turijn demonstreerden tussen de 20.000 en 30.000 scholieren en studenten. In Bologna waren dat er tussen de 5000 en 10.000.

In de Egyptische hoofdstad Caïro demonstreerden ongeveer 4000 moslims tegen de Amerikanen. Bij schermutselingen tussen de politie en de betogers raakten zeker drie agenten en drie betogers gewond. Volgens het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken zijn veiligheidsmaatregelen genomen om onder meer de westerse ambassades te beschermen.

Ook in Marokko liep een betoging uit de hand. Politie en betogers raakten met elkaar slaags in hoofdstad Rabat.

In de Indonesië stad Yogyakarta verbrandden betogers Amerikaanse en Britse vlaggen. In Semarang, Bandung, Surabaya en andere steden ageerden Indonesiërs eveneens tegen de oorlog.

Ook voor de Amerikaanse ambassades in de Peruaanse hoofdstad Lima en in de Griekse hoofdstad Athene demonstreerden mensen tegen de oorlog. In Athene bivakkeerden 1500 mensen van middernacht tot na het aflopen van het ultimatum op de straat. Ze hadden een afbeelding bij zich van de Guernica, het schilderij van Picasso dat de verschrikkingen van de Spaanse burgeroorlog toont. In de loop van donderdag zwelde de menigte aan tot tussen de 100.000 en 150.000 betoger. De Amerikaanse ambassade in de stad werd met eieren en rode verf bekogeld.

Net als in Athene bestond in Berlijn het merendeel van de demonstranten uit scholieren en studenten. In de Duitse hoofdstad betoogden ongeveer 50.000 mensen tegen de oorlog.

In Frankrijk hadden kleinere demonstaties in onder meer Marseille, Lyon en Arles plaats. In Groot-Brittannië en Rusland was de animo om te betogen donderdagmiddag gering. In Londen gingen enkele honderden mensen de straat op om voor vrede te pleiten.

In Moskou verzamelden zich ongeveer 350 demonstranten, onder wie een groot aantal communisten, voor de Amerikaanse ambassade om hun ongenoegen over het optreden van de Amerikanen kenbaar te maken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer