Buitenland

Felle kritiek in V-raad op oorlog tegen Irak

Frankrijk, Rusland en Duitsland hebben zich woensdag op een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de leden van de VN-Veiligheidsraad tegen de oorlog uitgesproken.

AP
20 March 2003 11:06Gewijzigd op 14 November 2020 00:12

De wapeninspecties in Irak hebben geen bewijs opgeleverd dat Saddam Hussein de beschikking heeft over massavernietigingswapens, aldus de drie belangrijkste tegenstanders van de oorlog.

Alledrie de landen uitten felle kritiek op het opzijschuiven van de Veiligheidsraad door de VS en Groot-Brittannië en stelden dat er geen goede redenen zijn om op dit moment een oorlog tegen Irak te beginnen. „Als de VS ons overtuigd hadden dat Irak een bedreiging voor de vrede vormt die niet langs andere weg ontwapend kan worden, dan hadden de VS onze volledige steun gehad”, aldus de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Igor Ivanov.

De Franse minister Dominique de Villepin zei dat militair geweld tegen Irak het terrorisme niet zal uitroeien, maar mogelijk stimuleren. De Villepin kreeg applaus voor zijn toespraak.

VN-secretaris-generaal Kofi Annan deed een oproep aan de Verenigde Staten en hun bondgenoten om ook humanitaire hulp te verlenen tijdens het oorlog voeren. „Het lot van de Iraakse bevolking is nu mijn grootste zorg”, zei Annan. „Dit is een droevige dag voor de Verenigde Naties. Ik weet dat miljoenen mensen in de wereld dit gevoel van teleurstelling delen en zeer bezorgd zijn.”

Voorafgaand aan de toespraken van de ministers van Buitenlandse Zaken sprak het hoofd van de VN-wapeninspecteurs in Irak, Hans Blix, de vergadering toe. Blix betreurde het dat de inspanningen van de inspecteurs in Irak niet tot een vreedzame oplossing van de crisis hebben geleid.

De Amerikaanse VN-ambassadeur, John Negroponte, die naar de bijeenkomst was afgevaardigd in plaats van minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell, vroeg de VN woensdag hulpgoederen en medicijnen voor Irak en aanpassing van het Iraakse olie-voor-voedselprogramma om de gevolgen van de oorlog voor de bevolking te beperken. Met de terugtrekking van de VN-medewerkers uit Irak is het olie-voor-voedselprogramma echter voorlopig gestaakt.

De vijftien leiders van de Europese Unie zijn vandaag in Brussel bijeengekomen voor een tweedaagse EU-top. Daar zullen de Britse premier, Tony Blair, de Franse president, Jacques Chirac, en de Duitse bondskanselier, Gerhard Schröder, elkaar voor het eerst ontmoeten sinds het mislukken van de diplomatieke inspanningen om de Irak-crisis in overleg op te lossen.

Verwacht wordt dat de EU Irak humanitaire steun gaat bieden. Een gezamenlijke verklaring over de crisis lijkt onwaarschijnlijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer