Buitenland

Rusland boos op NAVO om drugsbeleid Afghanistan

BRUSSEL (AP) – Rusland heeft felle kritiek op de beslissing van de NAVO om minder aandacht te besteden aan bestrijding van de drugshandel in Afghanistan. De toegenomen heronesmokkel die daarvan het gevolg is vormt een bedreiging voor de Russische nationale veiligheid, zegt de Russische gezant bij het militaire bondgenootschap.

12 March 2010 14:23Gewijzigd op 14 November 2020 10:05

Rusland „verliest dertigduizend levens per jaar aan de Afghaanse drugshandel en een miljoen mensen zijn verslaafd", zei ambassadeur Dmitri Rogozin donderdagavond in een interview. „Dit is een niet verklaarde oorlog tegen ons land. Wij zijn uiteraard erg ontevreden over het gebrek aan aandacht van de NAVO en de Verenigde Staten voor onze klachten over dit probleem."De westerse alliantie heeft jarenlang tevergeefs getracht een eind te maken aan de papaverteelt in Afghanistan, maar dit beleid dreef de arme Afghaanse boeren regelrecht in de armen van de Taliban. Het nieuwe beleid van NAVO–commandant Stanley McChrystal om de steun van de bevolking te winnen, houdt in dat deze boeren nu met rust worden gelaten. Papaver levert de grondstof van herone, waarvan negentig procent in de hele wereld uit Afghanistan komt.

Rusland stelt dat de drugsproductie in Afghanistan is vertienvoudigd sinds de Verenigde Staten het Taliban–regime in 2001 verdreven. Smokkelaars transporteren nu bijna ongehinderd opium en herone naar Centraal–Azië en Rusland, en van daar naar West–Europa.

Rogozin wees op inconsequenties in het Amerikaanse drugsbeleid. In Colombia voert de VS een drugsoorlog omdat daar de meeste cocane in Amerika vandaan komt. „Maar aan de herone die naar Rusland komt doen ze praktisch niets. Dit is niet hoe je je vrienden en partners behandelt", zei hij.

NAVO–woordvoerder James Appathurai zei dat de alliantie begrip heeft voor de Russische zorgen en dat het probleem ook de rest van Europa betreft. Maar om de drugshandel aan te pakken moet de opstand in Afghanistan worden verslagen en daar heeft de NAVO 120 duizend militairen voor ingezet, zei Appathurai. Hij wees op de regio Marjah, een van de belangrijkste centra van de opiumproductie in de wereld, waar de NAVO pas een offensief heeft afgerond. „Door te helpen het gezag van de overheid daar te herstellen, leveren wij een belangrijke bijdrage aan de narcoticabestrijding."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer