Suu Kyi uitgesloten van verkiezingen Myanmar
YANGON (ANP/AFP/DPA) – De militaire junta van Myanmar maakt het oppositieleidster en Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi onmogelijk aan de parlementsverkiezingen later dit jaar deel te nemen. Daarop heeft haar partij, de Nationale Liga voor Democratie (NLD), woensdag gewezen.
De staatskranten publiceerden woensdag details van een nieuwe wet over registratie van partijen voor de gang naar de stembus. Daarin staat dat personen die een gevangenisstraf uitzitten, geen partijlid mogen zijn en dus niet kunnen deelnemen aan verkiezingen.De bepaling lijkt speciaal te zijn opgesteld voor de 64–jarige Suu Kyi. Zij werd vorig jaar tot drie jaar cel veroordeeld omdat ze een Amerikaan onderdak had gegeven die naar haar huis was gezwommen. Suu Kyi zit haar straf uit onder huisarrest.
De verkiezingen, die waarschijnlijk komende herfst worden gehouden, zijn de eerste in Myanmar in twintig jaar tijd. Suu Kyi won de verkiezingen in 1990 met grote overmacht, maar de militaire junta verklaarde de uitslag ongeldig.
De Verenigde Staten hebben de nieuwe regels scherp bekritiseerd. De kieswet „maakt een schijnvertoning van het democratische proces en zorgt ervoor dat de verkiezingen ongeloofwaardig zijn", aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington.
Suu Kyi is de dochter van generaal Aung San, die een doorslaggevende rol speelde in de onafhankelijkheidsstrijd tegen de Britse kolonisatoren. Aung San werd een half jaar voordat het toenmalige Birma onafhankelijk werd, vermoord. Hij wordt nog altijd gezien als een held, net als zijn dochter, die in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg wegens haar geweldloze strijd voor democratie.
Suu Kyi studeerde aan de universiteit van Oxford en woonde jarenlang in Groot–Brittannië. Ze trouwde de academicus Michael Aris en kreeg twee kinderen. In 1988 keerde ze terug naar Birma om haar zieke moeder te verzorgen in de hoofdstad Rangoon (in 1989 omgedoopt tot Yangon op last van de militaire machthebbers). In datzelfde jaar maakte het leger, dat het land sinds 1962 in een ijzeren greep heeft, op bloedige wijze een eind aan demonstraties waarin wordt opgeroepen tot democratisering. Zeker drieduizend mensen worden vermoord door de militairen.
In oktober 1988 was Suu Kyi een van de oprichters van de Nationale Liga voor Democratie, een alliantie van 105 oppositiepartijen. Haar felle toespraken voor een historische tempel in Rangoon trokken honderdduizenden belangstellenden. De militaire junta plaatste haar in 1989 onder huisarrest. Desondanks leidde ze de NLD in 1990 naar een historische verkiezingsoverwinning.