Binnenland

Kamer controleert inzet Donner inzake UWV

DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer controleert bij juristen of demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) echt het maximale doet om fouten van uitkeringsinstituut UWV met starters uit de WW recht te zetten. Daartoe is besloten, nadat Donner woensdag een SP–motie had ontraden. Deze motie is met Kamerbrede steun ingediend en vraagt de minister meer te doen voor gedupeerde starters uit de WW.

10 March 2010 19:28Gewijzigd op 14 November 2020 10:04
Minister Donner Foto ANP
Minister Donner Foto ANP

Volgens Donner probeert hij wel degelijk recht te doen aan mensen die ten onrechte zijn geconfronteerd met terugvordering van uitkeringsgeld en boetes. Ook zou voor de SP–motie een ingrijpende wetswijziging nodig zijn.Vorige maand oordeelde de Nationale ombudsman dat het UWV enkele jaren geleden werklozen die met behulp van hun uitkering een eigen bedrijf zijn begonnen, niet goed heeft voorgelicht en op het verkeerde been heeft gezet. Later kregen de ondernemers te maken met terugvordering van WW en boetes.

Donner stelde dat inmiddels alle circa drieduizend mogelijk gedupeerden worden aangeschreven om te vertellen dat ze kunnen vragen hun zaak opnieuw te laten bekijken. SP–Kamerlid Paul Ulenbelt wil dat „ambtshalve” alle dossiers van starters uit de WW van voor 1 juli 2006 opnieuw worden bekeken, terwijl volgens de minister het initiatief bij de betrokkenen gelegd moet worden.

Verder heeft de Kamer de minister gevraagd aanbevelingen van de ombudsman over te nemen. Dat betekent onder meer dat bij het herbezien van dossiers een omgekeerde bewijslast moet gelden, waarbij het UWV moet aantonen dat het wel degelijk correcte voorlichting heeft verstrekt.

Maar volgens Donner moet hij dan het handhavingsregime in de hele WW aanpassen. Dan zou het lastiger worden om mensen die echt frauderen, aan te pakken. Ook wees hij erop dat in de zaken van starters uit de WW die al door de rechter zijn beoordeeld, wel degelijk de voorlichting van het UWV is meegewogen.

Maar Ulenbelt en zijn PvdA–collega Mei Li Vos denken op basis van het rapport van de ombudsman dat er wel een aparte regeling voor een bepaalde groep is te treffen. Volgens hen moeten vervolgens de dossiers van geval tot geval beoordeeld worden om echte fraudegevallen eruit te filteren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer