Kritiek op bouwplannen Israël groeit
JERUZALEM (ANP) – De Israëlische nieuwbouwplannen in het bezette Palestijnse Oost–Jeruzalem stuiten op steeds meer internationale kritiek, zelfs van de trouwe Amerikaanse bondgenoten. Ondanks het Israëlische besluit willen de Palestijnse autoriteiten een hervatting van het vredesproces niet dwarsbomen.
Volgens de Amerikaanse vicepresident Joe Biden schaadt de bouw van de 1600 woningen voor Joodse kolonisten het vertrouwen dat noodzakelijk is om het vredesproces nieuw leven in te blazen. Hij zei dat woensdag tijdens een persconferentie met de Palestijnse president Mahmoud Abbas in de stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Het vredesproces ligt al ruim een jaar stil.Biden had dinsdag tijdens zijn bezoek aan Israël al kritiek geuit op het Israëlische nederzettingenbeleid. De Amerikanen uitten de vrees dat hun streven naar hervatting van vredesoverleg zou worden gefrustreerd door de nieuwbouwplannen. Zij klaagden over een slechte timing. Daarbij kwam ook nog dat het plan uitgerekend tijdens het bezoek van Biden aan Israël werd bekendgemaakt.
De Palestijnen lieten weten toch door te willen gaan met onderhandelen, vooralsnog uitsluitend ’indirect’ via Amerikaanse bemiddeling. „Israël is niet geïnteresseerd in onderhandelingen, noch in vrede", stelde een naaste medewerker van Abbas over de Israëlische houding.
Namens de Europese Unie kwam EU–buitenlandchef Catherine Ashton met een negatieve reactie: „Ik voeg me bij vicepresident Biden in de veroordeling van het besluit zestienhonderd nieuwe huizen te bouwen in Oost–Jeruzalem". Secretaris–generaal Ban Ki–moon van de Verenigde Naties wees de Israëlische plannen eveneens af. De Zuid–Koreaan herinnerde eraan dat de nederzettingen illegaal zijn, want kolonisatie van bezet gebied is naar internationaal recht niet toegestaan.
Israël stelt dat het overwegend Arabische Oost–Jeruzalem sinds de internationaal niet erkende annexatie van 1980 geen bezet gebied meer is. De regering beschouwt het als onderdeel van de Israëlische gemeente Jeruzalem waar dus geen bouwverbod geldt.
Zolang Israël doorgaat met het uitbreiden van nederzettingen van Joodse kolonisten op de Westelijke Jordaanoever en in Oost–Jeruzalem, weigeren de Palestijnen direct overleg met Jeruzalem. Onder zware Amerikaanse druk had Israël in november nog aangekondigd de bouw van nieuwe woningen voor kolonisten voor tien maanden stil te leggen. De Palestijnen willen van Oost–Jeruzalem de hoofdstad maken van hun toekomstige eigen land.
Sinds Israël in 1967 de Westelijke Jordaanoever en Oost–Jeruzalem bezette, vestigden zich ongeveer een half miljoen Joden in meer dan honderd nederzettingen in deze gebieden. Volgens het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, het hoogste rechtsorgaan binnen de Verenigde Naties, probeert Israël vooruitlopend op de uitkomst van het vredesoverleg voldongen feiten te creëren en de bevolkingssamenstelling op de Westelijke Jordaanoever te wijzigen.