Buitenland

Afluisterapparatuur in EU-gebouw

In het gebouw in Brussel waar doorgaans de Europese ministers vergaderen en ook eind deze week een EU-top plaatsvindt, is bij routine-inspecties illegale apparatuur ontdekt om telefoonverkeer af te luisteren.

ANP/DPA/AFP
19 March 2003 18:55Gewijzigd op 14 November 2020 00:12

In het gebouw hebben alle vijftien lidstaten, verdeeld over twee verdiepingen, eigen werkruimtes. Volgens officiële EU-woordvoerders zijn vooral Duitse en Franse telefoonlijnen afgeluisterd, maar ook andere. Zij wilden echter geen namen van landen noemen. Later gaven de Britten ook ’taps’ toe. Nederland is echter geen ’slachtoffer’ van zulke afluisterpraktijken, aldus bronnen in Brussel.

EU-diensten hebben samen met de inlichtingendiensten van betrokken landen een onderzoek ingesteld, maar het is voorlopig ’niet mogelijk’ te zeggen wie de apparatuur heeft geplaatst. Die is eind februari al ontdekt, en niet de afgelopen dagen zoals woordvoerders eerder zeiden. De zaak is stilgehouden in de hoop achter de ’daders’ te komen. De Franse krant Le Figaro gooide met berichtgeving woensdag roet in het eten.

Volgens de woordvoerder zijn eerdere pogingen tot afluisteren verijdeld, maar is het de eerste keer dat een werkend afluistersysteem is gevonden. Het onderzoek moet uitwijzen hoe lang het systeem, dat is aangetroffen in de telefooncentrale, er al zit. Het gaat niet om microfoontjes die in telefoons van lidstaten verstopt zaten. Het systeem is intussen uitgeschakeld. EU-functionarissen hebben verzekerd dat de top „absoluut veilig” zal zijn.

De Franse minister van Europese Zaken Lenoir reageerde echter zeer geschokt. De Griekse minister van Buitenlandse Zaken Papandreou heeft de afluisterpraktijken veroordeeld. Hij is in Brussel ter voorbereiding van de top die vooral in het teken zal staan van de kwestie-Irak. Griekenland is huidig EU-voorzitter. De dreigende Amerikaanse oorlog tegen Irak, met Britse steun, is een splijtzwam in de EU. Of de Amerikanen achter de afluisterpraktijken zitten, is volgens de woordvoerder niet bewezen. „Maar we hebben evenmin bewijzen dat ze het niet zijn.”

EU-buitenlandcoordinator en oud-NAVO-baas Solana klaagde begin 2000 nog over de gebrekkige veiligheidsvoorzieningen in het gebouw. „Erger dan een gatenkaas’, zeiden medewerkers van hem. Solana, bij de NAVO gewend aan strenge veiligheidsregels, huist tegenwoordig elders.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer