Buitenland

Nog weinig ongerustheid bij Nederlanders in Israël

Ondanks de oplopende spanningen rondom Irak lijkt onder de Nederlanders in Israël vooralsnog weinig ongerustheid te bestaan.

ANP
19 March 2003 16:02Gewijzigd op 14 November 2020 00:12

Bij de bijstandverlenende organisaties van de gemeenschap kwamen de afgelopen weken niet noemenswaardig meer telefoontjes binnen. Wel hebben alle Nederlandse instellingen maatregelen getroffen om de komende periode onder alle omstandigheden bereikbaar te zijn voor landgenoten in nood.

Daniël Weishut, directeur van het centrum Elah voor psycho-sociale begeleiding van Nederlanders en hun families, denkt dat door de continue dreiging van aanslagen in de afgelopen tweeënhalf jaar het verwachte aantal extra hulpverzoeken is uitgebleven. „De stress is momenteel zo hoog in het land dat Irak niet de doorslaggevende factor is die mensen bij de therapeut doet belanden.”

Als Irak eventueel Scuds op Israël afvuurt, kunnen mensen wel extra gaan bellen, vooral door mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Anderzijds, merkt Weishut op, heeft deze oudere generatie vaak al zoveel andere oorlogen meegemaakt dat sommigen onder het mom van „we zijn al zoveel doorgekomen” dit keer zelfs geen voorbereidingen treffen of gasmaskers hebben.

Om de Nederlandse gemeenschap extra van dienst te kunnen zijn, heeft Elah in de aanloopperiode naar de Amerikaanse aanval haar staf uitgebreid en coördinatoren aangesteld in delen van Israël die voorheen niet door het centrum werden bestreken.

Ook bij de Nederlandse emigrantenvereniging Irgoen Olei Holland (IOH) is vooralsnog niet meer ongerustheid dan anders bij de achterban. De organisatie heeft tijdens de wekelijkse bijeenkomsten de afgelopen tijd de naderende oorlog alleen behandeld als het door de aanwezigen werd aangestipt.

Ter voorbereiding zette de IOH onlangs een zogeheten telefoonboom op om in contact te kunnen blijven met haar leden. Ook zijn voorzieningen getroffen voor evacuaties binnen Israël zelf, zodat Nederlanders uit het drukbevolkte deel van Israël bij landgenoten in de periferie onderdak kunnen krijgen als Irak net als 1991 Scud-raketten af zou vuren. In de vorige Golfoorlog werden twee huizen van Nederlanders getroffen door Scuds.

Evenals Elah zal ook het kantoor van de emigrantenvereniging vanaf het uitbreken van oorlog altijd bereikbaar zijn. Wajsberg verwacht daarbij dat de IOH niet alleen telefoontjes van de in Israël woonachtige Nederlanders zal krijgen, maar ook van ongeruste familieleden in Nederland.

De Extra-Murele Zorg, een afdeling van de IOH die zorg draagt voor de zelfstandig wonende Nederlandse bejaarden, gaat mogelijk extra contactbijeenkomsten organiseren, zodat de ouderen niet alleen thuis op het luchtalarm hoeven te wachten.

In Israël wonen ongeveer 12.000 Nederlandse paspoorthouders.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer