Kerken bundelen krachten in getroffen Chili
Chileense kerken uit het hele land werken nauw samen bij de hulpverlening in de door de aardbeving getroffen gebieden. Ook zendings-organisatie Operatie Mobilisatie (OM) Chili helpt burgers ter plekke aan water en andere producten.
Chileense kerken vinden evangelisatie belangrijk, maar willen eerst praktisch helpen„Ik hoop dat we daarmee een getuige mogen zijn”, zegt de Nederlandse medewerkster Corine Clavero. „Evangelisatie is ook belangrijk, maar we moeten de mensen nu eerst praktisch helpen.”
Corine herinnert zich de nacht van de aardbeving nog goed. „Ik dacht dat ons flatgebouw zou instorten en beschouw het als een wonder dat we het hebben overleefd. Daarna hebben we direct contact opgenomen met onze familie en de Nederlandse ambassade. We zijn daardoor nooit als vermist geregistreerd. We hebben een week zonder elektriciteit gezeten. De supermarkten zijn een tijd dicht geweest. Toen die weer opengingen, hebben we producten gekocht om uit te delen.”
Het hoofdkantoor van OM Chili in Santiago wil graag meer medewerkers naar het zwaargetroffen gebied in de omgeving van Concepcion sturen, maar vindt het verstandiger daarmee te wachten. Corine: „We hebben hier tien buitenlandse studenten die zo kunnen helpen. De water- en voedselvoorraden in dat gebied zijn echter beperkt. Als zij hier blijven, scheelt dat al voor de lokale bevolking.”
Corine Clavero’s Chileense man Yerko is de afgelopen dagen wél afgereisd naar Concepcion en Talcahuano. De coördinator van de Intensive Training bezocht daar verschillende kerken. „We hebben water en andere levensmiddelen verstrekt. Daaraan is de meeste behoefte. Veel waterleidingen werken nog steeds niet, nadat die door de aardbeving zijn gesprongen. Het kan nog wel een tijd duren voordat die zijn gerepareerd.”
Yerko Clavero is diep onder de indruk van de situatie in Concepcion. Daar zag hij hoe militairen in de ravage de orde handhaven en voorkomen dat mensen tijdens de avondklok de straat opgaan. „De barricades die het leger heeft opgeworpen, heb ik alleen in Afrikaanse landen gezien. Ik zag de angst in de ogen van de mensen. Zij bewaken hun huizen en bezittingen en werken daarin samen met buurtbewoners. Het leger krijgt de situatie echter langzamerhand onder controle.”
Clavero is het met zijn vrouw eens dat praktische hulpverlening in dit stadium belangrijker is dan evangelisatie. „Wij voorzien de burgers van zaken, die ze nu echt nodig hebben. Mensen merken vanzelf wel dat wij christenen zijn. Dat hoeven we niet altijd te vertellen.”
Een verklaring voor de ramp heeft de Chileense zendeling niet. „De natuur is flink zijn gang gegaan. Sommige mensen zeggen, dat de aardbeving een straf is van God. Daar heb ik moeite mee. Jezus is juist gekomen om het verlorene te redden en toont Zijn genade aan alle mensen. Ik geloof wél dat God onze harten wil aanraken door het gebeurde. Daarom doen sommige kerken nu actief aan evangelisatie. Zo zag ik een auto van een kerk met een megafoon voorbijrijden om mensen op te roepen tot gebed.”
José Reyes uit Talcahuano is voorzitter van de Coordinadora Evangelica Regional, een samenwerkingsverband van kerken in de omgeving van Concepcion. Hij gelooft ook dat God de aardbeving wil gebruiken om mensen dichter tot Hem te brengen: „De natuur is een boodschapper van God, die Hij gebruikt om de mens weer naar Hem op te laten zien. Bovendien herinnert de natuur ons er voortdurend aan, dat de mens die –ondanks zijn macht en wijsheid– nooit kan beheersen.”
Reyes merkt dat veel Chilenen nu openstaan voor het evangelie, terwijl anderen boos zijn op God. „Ze vragen zich af waarom Hij dit heeft toegelaten. Er worden echter veel diensten op openbare plaatsen gehouden. Mensen reageren daar positief op. Daarnaast krijgen we hulp van kerken uit het hele land. In sommige gebieden is behoefte aan onderdak en kleding en op andere plaatsen aan water en voedsel.”