Tientallen doden bij geweld Irak
Drie zelfmoordaanslagen in Baquba, de hoofdstad van de roerige Iraakse provincie Diyala, hebben aan zeker 32 mensen het leven gekost. Ruim veertig Irakezen raakten gewond. Dit heeft een politiewoordvoerder woensdag bekendgemaakt.
Het gaat om de bloedigste bomaanslagen in bijna een maand. Veel Irakezen vrezen dat het geweld in aanloop naar de stembusgang alleen nog maar toeneemt. Alle veiligheidstroepen –ruim 300.000 militairen en tussen de 500.000 en 600.000 agenten– zijn in de hoogste staat van paraatheid gebracht om aanslagen te voorkomen, aldus een generaal tegen de BBC.De stembusgang komt op een moment dat de Amerikanen zich voorbereiden op een terugtrekking van een groot deel van hun troepen. Zij hopen daarmee halverwege dit jaar te kunnen beginnen.
In de regio in en rond Baquba, niet ver van de hoofdstad Bagdad, zijn veel soennitische extremisten actief. De soennieten hadden onder dictator Saddam Hussein de macht in Irak, nu is de sjiitische meerderheid leidend.
De eerste twee autobommen ontploften kort na elkaar bij overheidsgebouwen. Een derde zelfmoordterrorist blies zich op bij het belangrijkste ziekenhuis van de stad, waar gewonden van de eerdere aanslagen werden opgevangen. De dader, die te voet was en zich had verkleed als politieman, stond dicht bij de regionale politiecommandant generaal Abdul Hussein al-Shimmari. De generaal, die een bezoek bracht aan de gewonden, bleef ongedeerd.
Het zijn zondag de tweede parlementsverkiezingen in Irak sinds de inval in maart 2003 door de Verenigde Staten en enkele bondgenoten. De val van Saddam Hussein leidde toen tot een omwenteling waarbij sjiieten de dominerende positie van de soennitische minderheid overnamen. Daarnaast zijn Arabieren en Koerden in een bitter conflict verwikkeld over land en olie in het noorden van het land.
De Iraakse parlementsverkiezingen zijn zondag, maar vandaag kunnen bepaalde groepen mensen al hun stem uitbrengen. De eerste van de in totaal 18,9 miljoen stemgerechtigden die kunnen stemmen zijn militairen, politieagenten, gevangenen, bedlegerige zieken en leden van enkele andere beroepsgroepen.
De speciale gezant van de Verenigde Naties in Bagdad, de Nederlander Ad Melkert, zei woensdag dat er 6200 kandidaten zijn voor de 325 te verdelen parlementszetels. Vijfhonderd buitenlandse waarnemers zien toe op het verloop van de stembusgang.
Volgens schattingen zijn er sinds maart 2003 100.000 burgers door geweld om het leven gekomen. Geweld en corruptie hinderen de wederopbouw van het land met bijna 32 miljoen inwoners. Irak heeft olievoorraden die in omvang op de derde plaats op de wereldranglijst staan.