Steun bevolking voor Obama tanende
De populariteit van de Amerikaanse president Barack Obama is tanende. Om het tij te keren doet hij donderdag een ultieme poging het vastgelopen hervormingsplan voor de gezondheidszorg vlot te trekken.
De cijfers liegen er niet om. Slechts 42 procent van het Amerikaanse publiek is nog min of meer tevreden over Obama. Nu kan Obama zich nog troosten met de gedachte dat de populariteit van zijn voorganger aan het einde van diens termijn tot zo’n 25 procent gezakt was, maar na eenzelfde regeringstermijn stond George W. Bush er een stuk beter voor.Daarbij komt dat de Amerikanen sinds 1992 niet meer zo ontevreden zijn geweest over hun vertegenwoordigers in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Met name de aanhoudende economische crisis en de slepende kwestie rond de gezondheidszorg doen de Amerikanen ernstig twijfelen of Obama en de zijnen wel veranderingen tot stand kunnen brengen.
Het gevaar is niet denkbeeldig dat Obama volgend jaar zonder meerderheid in het Congres moet verder regeren. Volgens onderzoeken staan de Democraten van Obama in zeker acht staten op verlies. De Republikeinen hebben tien zetels nodig voor een meerderheid in het Congres.
Uit een peiling van onderzoeksbureau Barna blijkt dat de populariteit van Obama onder christenen nog minder is. Van de evangelicale christenen (”born again christians”) is niet meer dan 18 procent nog min of meer tevreden. Bij de verkiezingen van 2008 stemde 42 procent van de evangelicalen op Obama. Ongeveer een kwart van de evangelicale christenen gaf aan dat Obama liberaler is dan ze hadden verwacht, terwijl een kleine 10 procent hem juist conservatiever vindt dan gedacht.
De meeste Amerikanen vinden dat Obama topprioriteit moet geven aan het herstel van de economie. Ongeveer 42 procent vindt dat hij dat goed aanpakt. Nog iets minder, 40 procent, is tevreden over zijn benadering van de hervorming van de gezondheidszorg.
Dat is weinig en daarom is er voor Obama veel aan gelegen donderdag op dat thema vooruitgang te boeken. Obama presenteerde vorige week een alternatief plan dat sterk lijkt op het voorstel van de Senaat. De Republikeinen blijven zich echter hardnekkig tegen de hervormingsplannen verzetten. „Na meer dan een jaar uitputtend over deze zaak te hebben gedebatteerd is het nu tijd om samen een stap voorwaarts te zetten”, liet Obama vorige week weten. De hervorming van de gezondheidszorg is al decennia een belangrijk doel voor de Democraten.
Het is echter maar de vraag of het plan van Obama erdoor komt. Zelfs onder de Democraten leven er twijfels, beducht als ze zijn voor te veel overheidsbemoeienis.