Grieken staken, maar ontzien toeristen
Een algemene staking uit protest tegen de bezuinigingsplannen van de Griekse regering heeft woensdag in Griekenland het openbaar vervoer vrijwel tot staan gebracht.
Treinen reden niet, veerboten naar de Griekse eilanden bleven in de haven en vliegverkeer van en naar Griekenland was niet mogelijk. In de steden Athene en Thessaloniki reden nauwelijks bussen of metro’s. De voor het land belangrijke toeristenindustrie bleef echter grotendeels buiten schot.In Athene gingen volgens de politie ongeveer 30.000 mensen de straat op. Een groepje jongeren dat wilde optrekken naar enkele luxe hotels, raakte slaags met de politie die hen met traangas terugdrong. Twee fotografen raakten gewond en de politie verrichtte een arrestatie. In andere steden demonstreerden in totaal 10.000 mensen. De meeste betogers waren ambtenaren, gepensioneerden en studenten.
De twee grootste vakbonden van het land, de ambtenarenbond Adedy en de algemene vakfederatie GSEE, hadden opgeroepen tot de 24 uursstaking en de demonstraties. Overheidsinstellingen, rechtbanken en veel scholen en universiteiten bleven dicht.
Artsen in ziekenhuizen behandelden woensdag alleen noodgevallen. Ook veel staatsbedrijven werden door de staking getroffen. Journalisten legden eveneens voor 24 uur het werk neer, waardoor er op de Griekse radio en televisie geen nieuwsuitzendingen waren.
De toeristenindustrie werd nauwelijks getroffen door de staking. Wie woensdag per vliegtuig naar Griekenland wilde, had wel pech. Alle vluchten van en naar het land werden geschrapt. Op Schiphol werden zeven vluchten met bestemming Griekenland geannuleerd. Voor toeristen die al in het land waren, vielen de gevolgen echter mee. Hotelpersoneel ging volgens hoteleigenaren in Athene vrijwel zonder uitzondering gewoon aan de slag. Wel bleven monumenten als de Akropolis in Athene dicht. Dat gold ook voor musea. De meeste winkels en supermarkten waren gewoon open.
Griekenland zucht onder een enorme schuldenlast en de socialistische regering heeft inmiddels stevige bezuinigingsmaatregelen aangekondigd, waaronder een vacaturestop bij de overheid. Ambtenaren moeten bovendien salaris inleveren. Vandaar dat vooral zij zich woensdag lieten horen. Vast staat al dat de btw de komende weken omhooggaat. De belasting op tabak, alcohol en brandstof is al verhoogd. Peilingen wijzen uit dat de meeste Grieken vinden dat de maatregelen onafwendbaar zijn.
Deze week ontvangt Athene delegaties van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds. Zij komen de crisismaatregelen van de regering bespreken.
De Griekse schuld bedraagt circa 300 miljard euro. Het begrotingstekort is 12,7 procent, ruim viermaal zo veel als de 3 procent die de Europese Unie toelaatbaar acht. Brussel maakt zich daarover grote zorgen. De problemen in Griekenland verzwakken ook de positie van de euro.