VS zien af van hulp aan Turkije
De Verenigde Staten hebben hun aanbod om Turkije 15 miljard dollar te geven in ruil voor toestemming voor de stationering van troepen om Irak in het noorden te kunnen aanvallen, vooralsnog ingetrokken. Dat hebben hoge Amerikaanse regeringsvertegenwoordigers zaterdag gezegd.
De VS zouden Turkije het geld geven om de gevolgen van een oorlog tegen Irak voor de Turkse economie te verzachten. Het Turkse parlement gaf begin deze maand echter geen toestemming voor de stationering van 62.000 Amerikaanse militairen. De VS hadden gehoopt dat Turkije onder de nieuwe premier, Recep Tayyip Erdogan, die de afgelopen week aantrad, alsnog akkoord zou gaan met de komst van de Amerikaanse troepen, maar Erdogan zei zaterdag dat een nieuwe stemming nog minstens een week op zich zal laten wachten. De VS lieten hierop weten dat het hulppakket, waarover voordat het parlement over de komst van de Amerikaanse troepen stemde weken is onderhandeld, niet doorgaat. Volgens een van de Amerikaanse zegslieden was er een tijdslimiet aan het hulpaanbod verbonden. Hij zei niet of er opnieuw over hulp gepraat zal worden als Turkije alsnog instemt met de komst van Amerikaanse troepen.
De VS hebben de hoop nog niet opgegeven dat ze Irak vanuit Turkije kunnen aanvallen, zei minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell gisteren. Erdogan heeft te maken met een „interessante politieke situatie” en die probeert hij nog steeds op te lossen, zei Powell, die niets wilde zeggen over het intrekken van de 15 miljard dollar aan economische steun. De VS zijn niet direct van plan de ongeveer 35 schepen met troepen en materieel die voor de Turkse kust liggen, naar elders te laten vertrekken. Ook bleven Amerikaanse soldaten afgelopen weekeinde doorwerken om Turkse legerbases geschikt te maken voor de komst van meer Amerikaanse troepen.
De VS zouden Turkije in ruil voor de stationering van troepen ook toestemming geven om zijn leger naar Noord-Irak te sturen, waar de Koerden zelfbestuur genieten. Zalmay Khalilzad, die voor de Amerikaanse regering de contacten onderhoudt met de Iraakse oppositie, probeert Turkije er nu toe te bewegen om hiervan af te zien. Vrijdag zei hij bij besprekingen op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara dat een Turkse interventie in Noord-Irak „een ramp” zou zijn voor de Amerikaans-Turkse betrekkingen.