Buitenland

Zwitsers verlaten ambassade in Tripoli

Twee Zwitserse zakenlui, die slachtoffer zijn geworden van een sinds 2008 slepend diplomatiek conflict tussen Libië en Zwitserland, hebben maandag de Zwitserse ambassade in Tripoli verlaten. Rachid Hamdani mocht het land uit, maar Max Göldi moet een celstraf uitzitten.

ANP
22 February 2010 19:56Gewijzigd op 14 November 2020 09:56

De Libische politie had maandag de Zwitserse ambassade omsingeld, omdat om 12.00 uur een ultimatum afliep dat de autoriteiten hadden gesteld aan de ambassade om Göldi aan hen over te dragen. Hamdani verliet als eerste het gebouw. Later kwam Göldi naar buiten en gaf zich over aan de politie.Een Libische rechtbank heeft Göldi een gevangenisstraf van vier maanden opgelegd, omdat hij de visumregels zou hebben overtreden en zich aan illegale activiteiten als belastingontduiking schuldig zou hebben gemaakt. Göldi werd aanvankelijk tot zestien maanden cel veroordeeld. In hoger beroep werd de celstraf verminderd met twaalf maanden.

Hamdani werd in eerste instantie ook veroordeeld, maar de beschuldigingen tegen hem werden in januari ingetrokken. Tripoli gaf aan dat hij het land mocht verlaten zodra Zwitserland aan de Libische eisen zou voldoen. Korte tijd later werd bekend dat Hamdani naar Tunesië was vertrokken.

De relatie tussen Libië en Zwitserland is sinds juli 2008 gespannen. Toen werden Hannibal, een van de zoons van de Libische leider Muammar Kaddafi, en zijn hoogzwangere echtgenote Aline Skaf in de Zwitserse stad Genève gearresteerd. Een Tunesische en een Marokkaanse huisbediende hadden geklaagd dat ze waren mishandeld door het koppel.

Hannibal en Aline kwamen kort na de arrestatie op een borgtocht van 500.000 Zwitserse franken (ongeveer 340.000 euro) vrij. Het stel vertrok direct naar Libië.

Kort daarop werden Göldi en Hamdani gearresteerd.

De zaak tegen Hannibal Kaddafi en zijn vrouw in Genève is vervallen omdat de bedienden later de aanklachten introkken.

Het slepende conflict tussen beide naties duurt echter voort en heeft zich inmiddels uitgebreid tot de 25 landen die een akkoord over vrij verkeer van personen hebben gesloten, de zogeheten Schengenlanden. Nadat Zwitserland had bekendgemaakt Libische kopstukken voorlopig niet meer welkom te heten, besloot Tripoli vorige week geen visa meer te verstrekken aan burgers uit Schengenlanden, waaronder Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer