Frankrijk staakt tijdens eerste eurodagen
Na de banken in Frankrijk hebben nu ook de drie belangrijkste bonden bij de posterijen opgeroepen tot een staking op 2 januari, de eerste werkdag dat de euro in omloop is. Aanleiding voor het conflict is de invoering van de 35-urige werkweek, die op die datum een feit had moeten zijn.
Net als bij de banken vindt het personeel van de posterijen dat daar niets van terechtkomt. De 3000 jongeren en de 1000 gepensioneerden die de posterijen wegens de overgang naar de euro tijdelijk in dienst nemen tot eind februari, doen daar niets aan af.
Tot nu toe heeft Frankrijk van Brussel een pluim gekregen voor de goede voorbereiding. De staking op 2 januari dreigt roet in het eten te gooien. Het bankpersoneel en de postbeambten volgen met hun stakingsdreiging de politie, de gendarmes en het onderwijzend personeel. Zij gingen de afgelopen weken ook al de straat op. Voor de politie en de gendarmes heeft dat effect gehad: zij krijgen een vrijwel verdubbeld budget voor 2002, evenals nieuw materieel en meer mensen.
Maar niemand weet waar de paar miljard die daarmee zijn gemoeid, vandaan moeten komen. De regering is er alles aan gelegen de mensen te vriend te houden: over een halfjaar zijn er presidentiële en algemene verkiezingen. Iedereen in Frankrijk probeert nu het zijne in de wacht te slepen, ook al omdat iedereen bang is voor prijsverhogingen als de euro er uiteindelijk is.
Een grote splinter in de voet van de regering is het verbod door de grondwettelijke raad - een soort superraad van state - om de 35 uur gedeeltelijk uit een overschot van ruim 5 miljard gulden van de sociale zekerheid te betalen. De regering moet nu naar andere middelen op zoek.
Een meerderheid van het parlement van Frankrijk heeft woensdag ingestemd met een nieuwe wet voor ontslagregelingen. Er staan drie criteria in op grond waarvan bedrijven personeel op straat mogen zetten, zo is gisteren bekendgemaakt.
Een Franse onderneming mag volgens de nieuwe wetgeving tot ontslagen overgaan wanneer er ernstige economische problemen zijn, wanneer de voortgang van een bedrijf door technologische veranderingen wordt bedreigd en wanneer de activiteiten van een onderneming alleen kunnen worden voortgezet via een reorganisatie.
Onder vuur
De ondernemers in Frankrijk vinden dat de nieuwe wet het bedrijfsleven benadeelt. In oktober schreven 65 van hen een open brief waarin ze minister van Financiën, Laurent Fabius, vroegen er wijzigingen in aan te brengen. De oppositie wil de wet toetsen aan de grondwet. Dat betekent dat de maatregelen voorlopig niet van kracht worden.
De wet is opgesteld nadat het warenhuisconcern Marks & Spencer onder vuur kwam te liggen wegens de manier waarop het omging met de sluiting van zijn vestigingen in Frankrijk. Het Britse concern raakte in opspraak toen een rechter bepaalde dat het de arbeidswetten had overtreden.