Vredesmacht voor Afghanistan lijkt rond
Na wekenlang touwtrekken lijkt er woensdag eindelijk meer duidelijkheid te zijn gekomen over een internationale vredesmacht voor Afghanistan. Groot-Brittannië gaat de troepenmacht in eerste instantie leiden en zal na enkele maanden het bevel overdragen aan een ander land. Eerder op de dag werd in Kabul een akkoord bereikt met Afghaanse leiders over de duur en omvang van de stationering.
In een toespraak tot het Lagerhuis deed de Britse minister van Defensie Geoff Hoon uit de doeken hoe de Internationale Veiligheids- en Assistentie Macht (ISAF) gaat opereren. De vredesmacht moet tussen de 3000 en 5000 man gaan tellen en zal worden gelegerd in Kabul. De militairen, van wie er een slordige 1500 uit Groot-Brittannië komen, blijven ten minste drie maanden, aldus Hoon gistermiddag.
Ongeveer honderd Britse mariniers zullen uiterlijk zaterdag, de dag dat de Afghaanse interim-regering wordt geïnstalleerd, als voorhoede in de hoofdstad Kabul arriveren. Onderdelen van de hoofdmacht –die de eerste drie maanden onder bevel staat van de Britse generaal John McColl– zijn pas vanaf 28 december in de stad te verwachten, zo meldde de BBC.
Minister Hoon gaf woensdag toe dat het een „uitdagende, moeilijke en soms gevaarlijke” missie zal worden. Kleine voorvallen kunnen de hele operatie meteen op losse schroeven zetten. Sceptici wijzen er dan ook op dat het land vol met onberekenbare krijgsheren zit en dat er slechts één voor nodig is om roet in het eten te gooien.
Het akkoord dat in de ochtenduren in Kabul werd bereikt, moet nog worden ondertekend door de interim-regering van Hamid Karzai. Pas dan is de komst van een troepenmacht mogelijk, zo meldde de BBC. Volgens Britse defensiefunctionarissen die werden opgevoerd door de zender, zou een Afghaanse weigering de documenten te ondertekenen het rode licht voor de hele operatie betekenen.
Secretaris-generaal Kofi Annan waarschuwde woensdag voor een vredesmacht die zich beperkt tot Kabul en directe omgeving. Voor het werk van humanitaire organisaties die noodlijdende mensen in veel delen van Afghanistan willen helpen, is veiligheid de belangrijkste voorwaarde, aldus Annan.
Hoofdstuk zeven
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zou deze week nog een mandaat af moeten geven voor de missie. Londen en andere westerse landen willen dat de missie onder hoofdstuk zeven van het VN-handvest plaatsvindt, dat aanvalsacties toestaat. Rusland en China zien meer in een traditionele vredesmacht die alleen het recht heeft zichzelf te verdedigen. Ook over de duur van de operatie zou tussen de permanente leden nog geen overeenstemming zijn. De VS willen bovendien dat de vredesmacht ondergeschikt wordt aan de Amerikaanse troepenmacht in Afghanistan.
De Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld sprak woensdag berichten tegen dat de Amerikanen binnenkort aanvallen gaan uitvoeren op Somalië. Uitspraken van een hoge Duitse functionaris dat er acties in het verschiet liggen, zijn „onzin”, aldus de bewindsman.
Een groep Taliban-strijders heeft gisteren een poging gedaan om de Afghaanse stad Takhta-e-Pul te heroveren op troepen van gouverneur Gul Agha van Kandahar, hebben getuigen gezegd. De aanval op het kleine stadje –niet veel meer dan een pleisterplaats langs de weg van Kandahar naar de Pakistaanse grens– zou zijn afgeslagen en Gul Agha zou de beveiliging van Takhta-e-Pul hebben opgevoerd. Er waren verder geen details bekend.