Buitenland

EU verlengt sancties tegen Zimbabwe

De Europese Unie heeft dinsdag de sancties tegen Zimbabwe met een jaar verlengd. Volgens de EU is er te weinig vooruitgang geboekt bij de machtsdeling tussen oppositie en president Robert Mugabe.

Buitenlandredactie
17 February 2010 07:56Gewijzigd op 14 November 2020 09:53
BRUSSEL - Premier Tsvangirai klaagt ge­regeld dat hij wordt tegen­gewerkt door Mugabe (foto) en diens partij. Wel is de premier voorstander van opheffing van de sancties. Foto EPA
BRUSSEL - Premier Tsvangirai klaagt ge­regeld dat hij wordt tegen­gewerkt door Mugabe (foto) en diens partij. Wel is de premier voorstander van opheffing van de sancties. Foto EPA

De partijen bereikten in september 2008 een akkoord om de macht te delen en een eenheidsregering te vormen. Oppositieleider Morgan Tsvangirai werd benoemd tot premier. De deal moest een eind maken aan de politieke en economische crisis in het land.In september bracht een EU-delegatie een bezoek aan Zimbabwe. Die kwam tot de conclusie dat er onvoldoende her­vormingen worden doorgevoerd.

Premier Tsvangirai klaagt ge­regeld dat hij wordt tegen­gewerkt door Mugabe en diens partij. Wel is de premier voorstander van opheffing van de sancties.

De Zimbabwaanse media meldden dinsdag dat de Universiteit van Zimbabwe (UZ) kampt met leegloop. Hoogleraren hebben de grootste universiteit van het land massaal verlaten, waardoor de academie genoodzaakt was om expats uit onder meer Nederland in te huren.

De universiteit telt momenteel minder dan 500 docenten, terwijl ze er 1200 nodig heeft. De UZ was daardoor dit jaar gedwongen om voor de meeste opleidingen geen nieuwe studenten meer toe te laten. Alle medische opleidingen zijn geschrapt, omdat daar geen een hoogleraar meer voor te vinden was.

De faculteit natuurwetenschappen heeft 211 docenten nodig, maar er zijn er maar 32 beschikbaar, onder wie de ingehuurde buitenlanders. „We hebben twee hoogleraren uit Nederland die weg- en waterbouwkunde doceren”, aldus de vicevoorzitter van de universiteit, Levy Nyagura. De universiteit heeft ook Belgen en Egyptenaren ingehuurd.

Vanwege de geringe inkomsten zijn veel docenten naar het buitenland of de private sector vertrokken. De bestbetaalde hoogleraren van de universiteit krijgen een maandsalaris van omgerekend 212 euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer