Buitenland

Zeker achttien doden bij treinramp in België

Zeker achttien mensen zijn maandagochtend om het leven gekomen bij een frontale treinbotsing in het Belgische Halle, ten zuidwesten van Brussel. Het zou gaan om vijftien mannen en drie vrouwen.

ANP
15 February 2010 10:22Gewijzigd op 14 November 2020 09:52
Treinongeluk in Halle. Foto ANP
Treinongeluk in Halle. Foto ANP

Volgens een justitiewoordvoerder in Brussel zou het dodental nog kunnen oplopen tot twintig. Het aantal zwaargewonden raamt hij op twintig. Circa zestig personen raakten lichtgewond. Andere bronnen spreken van lagere aantallen gewonden.Twee treinen knalden rond 8.30 uur op elkaar in Buizingen, een deelgemeente van Halle. De ene was op weg van Leuven naar het onder Halle gelegen ’s Gravenbrakel, de andere van Quiévrain, bij de Franse grens, naar Luik.

Volgens gouverneur Lodewijk De Witte van de provincie Vlaams–Brabant zou de eerste trein een rood signaal hebben genegeerd. Maar volgens de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS is het voorbarig uitspraken te doen over de oorzaak van het ongeluk.

Na de botsing ontstond een enorme ravage. Volgens ooggetuigen bemoeilijkte die het op gang komen van de hulpverlening. De gewonden werden overgebracht naar verschillende ziekenhuizen in de omgeving. Het Belgische Rode Kruis riep donoren per sms op om bloed te geven.

Het treinverkeer van Brussel naar Doornik en Bergen moest door de ramp worden stilgelegd. Ook de hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Parijs reed niet, terwijl de Thalys uit de Franse hoofdstad werd omgeleid. De Eurostartreinen konden maandag evenmin rijden. Het treinverkeer in België blijft naar verwachting ook dinsdag nog verstoord.

De Belgische koning Albert II en premier Yves Leterme brachten maandagmiddag een bezoek aan de plek van de ramp om met hulpverleners te praten en de nabestaanden hun medeleven te betuigen. De koning brak er zijn vakantie voor af, Leterme schrapte een reis naar de Balkan. Ook andere Belgische regeringsvertegenwoordigers bezochten Halle.

Over de identiteit van de slachtoffers was maandag nog niets bekend. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft volgens een woordvoerder geen aanwijzingen dat er Nederlanders bij zijn. Naar het zich laat aanzien vervoerden de twee treinen vooral forenzen.

Na de ramp kwamen er van diverse kanten condoleances binnen. Koningin Beatrix stuurde koning Albert een telegram waarin zij haar gevoelens van medeleven overbracht. Premier Jan Peter Balkenende sprak in een boodschap aan zijn Belgische collega Leterme en minister–president Kris Peeters van de Vlaamse deelregering over „een afschuwelijk drama”. „Nederland rouwt mee met zijn zuiderburen”, aldus Balkenende.

Ook voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie, voorzitter Jerzy Buzek van het Europees Parlement, EU–president Herman Van Rompuy en de Franse regering stuurden blijken van medeleven.

De treinramp in Halle is het eerste ernstige spoorongeval in België in negen jaar tijd. In 2001 kwamen bij een treinbotsing bij Pécrot tussen Waver en Leuven acht personen het leven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer