Griekse ambtenarenstaking verloopt rustig
ATHENE (ANP/DPA) – Een staking van Griekse ambtenaren en een betoging van meer dan tienduizend mensen in Athene hebben het openbare leven woensdag in Griekenland verlamd, maar de autoriteiten meldden vooralsnog geen ongeregeldheden. Woensdagmorgen was er alleen een korte botsing tussen enkele tientallen demonstranten en de oproerpolitie in Athene. De politieagenten waren vrijwel de enige mensen in overheidsdienst die woensdag te zien waren.
Het diep in de schulden weggezakte land moet de fustanella– of broekriem flink aanhalen in een poging er weer bovenop te komen. De nieuwe socialistische regering van premier George Papandreou heeft bijvoorbeeld aangekondigd dat mensen in dienst van de overheid 5,5 procent minder gaan verdienen. Ongeveer een kwart van alle mensen die werk hebben in Griekenland, werkt bij de overheid. De machtige ambtenarenbond Adedy heeft onmiddellijk aangekondigd dat de 24 uursstaking van woensdag slechts het begin is van een lange reeks acties tegen de bezuinigingswoede van de regering. De bond heeft bijna een half miljoen leden.Betogers maakten de socialisten in de regering woensdag voor het parlementsgebouw in Athene uit voor „verraders”. Luidsprekers schalden revolutionaire liederen over Atheense pleinen. Het vervoer zowel door de lucht als over zee is woensdag vrijwel geheel stil komen te liggen. Duizenden Grieken en toeristen wachten vergeefs op hun veerboot of vliegtuig. Scholen en musea bleven gesloten.
De regering wil zijn eigen werknemers minder betalen en langer laten werken door de pensioengerechtigde leeftijd van 61 naar 63 jaar te verhogen. Ook werkt de regering aan plannen om de Grieken aan te zetten belasting te betalen en de rijken ook meer belasting . Zo komt er onder meer op woningen die meer waard zijn dan 800.000 euro, een extra belasting van 1 procent van de waarde van het onroerend goed. Het land is roemrucht door het relatief geringe bedrag dat de Grieken aan belasting afstaan. Papandreou’s regeringsploeg wil het begrotingstekort in slechts drie jaar tijd terugdringen van 12,7 procent naar 2,7 procent van het bruto binnenlands product. Papandreou zei woensdag in Parijs dat hij dit jaar al het tekort op 8,7 procent wil laten uitkomen.