Buitenland

‘Boetedoening’ door college van Antwerpen

Het college van burgemeester en wethouders van Antwerpen heeft woensdag „bij wijze van boetedoening” besloten het bedrag aan privé-uitgaven terug te betalen dat het heeft uitgegeven met een kredietkaart van de stad.

ANP
13 March 2003 09:01Gewijzigd op 14 November 2020 00:11

Volgens burgemeester Detiège is er niets tegen de regels gebeurd. „Maar om de polemiek te stoppen, zullen we alles terugbetalen dat ter discussie staat.” De bestuurders zullen voorlopig zelf uitgaven voor de stad betalen.

Het extreem rechtse Vlaams Blok beschuldigde dinsdag enkele wethouders van misbruik van Visa-kaarten die ze van de stad hebben gekregen om „kosten eigen aan het ambt” te betalen. Het Vlaams Blok kwam op de proppen met rekeningen voor hotels, parfums, kleding en schoenen.

Zo zou de liberale wethoudster Coolsaet het drukwerk voor de geboortekaartjes van haar dochter met de kaart hebben betaald, plus 455 euro aan wenskaarten. Haar socialistische collega Lindekens besteedde bijna haar hele jaarbudget van 2750 euro aan kleding. Zij sprak zelf van vakkleding. De groene collega Pauwels kocht met de kaart een rugzak en een toilettas.

Het gemeentebestuur van Antwerpen kan slechte publiciteit op het moment missen als kiespijn. Gemeentesecretaris Nolf, de hoogste ambtenaar van de stad, stapte dinsdag op nadat een intern onderzoek gesjoemel aan het licht had gebracht. Hij zou via een omweg geld van de stad in eigen zak hebben gestoken. Zijn adjunct en de stadsontvanger, de financieel hoogst verantwoordelijke ambtenaar, zouden ook bij de zaak betrokken zijn. Of zij aangepakt worden, wordt uitgezocht door een commissie. Nolf gaat door zijn ontslag vrijuit.

Nolf ontkende alles, maar kan naar eigen zeggen in deze „sfeer van verdachtmakingen” niet meer functioneren. Er loopt ook een gerechtelijk onderzoek naar hem voor fraude en corruptie rond nieuwe reclameborden. Detiège kondigde alvast aan dat er voor 28 maart een gebruikerscode voor de Visa-kaarten moet zijn.

Vlaams regiominister Van Grembergen gaat zich met de zaak bemoeien, maar gaat niet zo ver als Vlaams Blok-voorman Dewinter eist. Hij laat de stadsrekeningen over 2001 nakijken. Die voor 2002 zijn nog niet binnen. Dewinter drong er in het Vlaamse parlement opnieuw op aan het Antwerpse college te vervangen door een regeringscommissaris, omdat de stad onbestuurbaar zou zijn geworden. Volgens een minister ligt de oplossing niet in het sturen van een „landvoogd” die Antwerpen onder curatele stelt of in een vorm van dwingelandij, maar moet Antwerpen zelf voldoende politieke wil hebben om orde op zaken te stellen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer