Buitenland

Fatah gaat akkoord met staakt-het-vuren

De militie van de Palestijnse partij Fatah neemt op verzoek van de Palestijnse leider Arafat een bestand in acht. Dit heeft Fatah woensdag in Gaza bekendgemaakt. „De beweging al-Fatah stemt in met alles wat president Arafat afgelopen zondag heeft verklaard, inclusief het staakt-het-vuren", zo luidde de verklaring van Fatah.

Van onze buitenlandredactie
20 December 2001 08:43Gewijzigd op 13 November 2020 23:19

Arafat stelde zondag voor een staakt-het-vuren in acht te nemen. Dit ondanks hevige Israëlische bombardementen, razzia’s en de verwoesting van Palestijnse eigendommen. Het bestand moet overleg mogelijk maken tussen de Israëlische autoriteiten en het onder vuur liggende Palestijnse bestuur.

Hassan Youssef, een medewerker van Hamas op de Westelijke Jordaanoever, ontkende woensdag berichten dat hij gezegd zou hebben dat Hamas het staken van zelfmoordaanslagen overweegt. Volgens Youssef is hij verkeerd geciteerd.

Een anonieme functionaris van de radicale verzetsbeweging Hamas had woensdag tegen het Franse persbureau AFP gezegd dat Hamas ophoudt met zelfmoordaanslagen. Een officiële woordvoerder van Hamas, Abdel Aziz Rantisi, heeft het bericht later tegenover het Duitse persbureau DPA ontkend.

De anonieme functionaris sprak van een intern besluit dat niet officieel bekend zal worden gemaakt. Rantisi zei van een dergelijk besluit niets te weten. Later verklaarde hij echter dat de organisatie een staakt-het-vuren in overweging neemt. „Hamas bestudeert het opschorten van „martelaarschapaanvallen." „Er is nog geen besluit gevallen, maar de beweging is zich bewust van de belangen van het Palestijnse volk en zal een beslissing nemen."

De Palestijnse politie heeft donderdagmorgen in Gaza geprobeerd Abdel Aziz Rantissi, te arresteren. Zo’n 300 tot 400 betogers konden echter voorkomen dat de Hamas-leider werd opgepakt, aldus getuigenverklaringen. De politie had een veiligheidskordon opgesteld in de straten rond de woning van Rantissi, maar de betogers wisten tussen het huis en de politie te komen. Enkele demonstranten zouden wapens bij zich hebben gedragen.

Israël heeft woensdag het veiligheidsoverleg met de Palestijnse Autoriteit hervat, een week nadat de regering alle contacten met Yasser Arafat en zijn bestuur had verbroken. De Palestijnse Autoriteit meldde de arrestatie van vijftien politiemannen op verdenking van deelname aan aanslagen tegen Israëliërs. De vijftien gearresteerde agenten zouden activisten zijn van organisaties die banden hebben met de Fatah-beweging van Arafat.

Het is voor het eerst tijdens de zestien maanden durende Palestijnse opstand dat de Palestijnse leider Yasser Arafat agenten heeft laten oppakken. De stafchef van het Israëlische leger, Shaul Mofaz, zei dinsdag al dat Palestijnse politiemannen verantwoordelijk zijn voor zeker tachtig van de 242 doden die sinds september 2000 aan Israëlische zijde zijn gevallen.

Mislukking
Het veiligheidsoverleg duurde tot in de nacht, maar volgens de Palestijnen was de vergadering een mislukking. Israël bood volgens de Palestijnse veiligheidschef Jibril Rajoub geen politieke opties en „wacht tot iemand aan Palestijnse zijde een fout maakt" om ingrijpen te rechtvaardigen. De Palestijnen verwierpen het Israëlische voorstel om hun in fasen weer de controle over de Palestijnse gebieden terug te geven, op voorwaarde dat zij optreden tegen extremisten. Israël moet zich volgens Rajoub onmiddellijk terugtrekken uit alle Palestijnse plaatsen.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shimon Peres, verklaarde woensdag dat Israël bereid is zijn militairen terug te trekken uit de gebieden waar de Palestijnse Autoriteit heeft aangetoond harde actie te ondernemen tegen extremisten. Zodra de Palestijnse veiligheidsagenten het heft in handen hebben genomen in bijvoorbeeld de Westoeversteden Jenin en Nablus –beide bolwerken van radicale groepen– „zullen wij onze troepen meteen terugtrekken", zei Peres.

Egypte heeft woensdag namens een aantal Arabische landen en Zuid-Afrika een spoedzitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties aangevraagd over de toestand in het Midden-Oosten. Volgens diplomaten bij de VN in New York zou de vergadering mogelijk donderdag al worden gehouden.

De voorzitter van de Algemene Vergadering, de Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Han Seung-soo, stelde de 189 VN-lidstaten schriftelijk op de hoogte van het verzoek van Egypte. Zuid-Afrika heeft zich bij het verzoek aangesloten als woordvoerder van de raad van niet-gebonden staten, waaronder vooral ontwikkelingslanden vallen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer