Gigantische eierberg door pest
De uitbraak van klassieke vogelpest in Nederland veroorzaakt een gigantische eierberg. In de toezichtsgebieden in de Gelderse Vallei en rond het Zeeuwse Breskens liggen nu ruim 80 miljoen eieren vast op pluimveebedrijven.
Dit heeft T. Van Dijk, voorzitter van de Algemene Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren (Anevei) disdag gezegd. dinsdagavond werd door het ministerie van Landbouw bekendgemaakt dat ook op pluimveebedrijven in Bennekom, Nijkerk en Voorthuizen een „ernstige verdenking” rust. Het toezichtgebied in de Gelderse Vallei is hierdoor uitgebreid naar het zuiden en oosten.
Volgens Van Dijk liggen in dit gebied twee grote eierpakstations en een bedrijf dat eiproducten verwerkt. Deze bedrijven mogen nu geen eieren meer aan- en afvoeren. Daarnaast liggen er in het vergrote gebied opnieuw pluimveebedrijven die geblokkeerd zijn.
Van Dijk schat dat de eierberg elke dag toeneemt met 4 miljoen eieren. Ook de aanvoer van vleeskuikens wordt problematisch. „In het toezichtgebied ligt sinds gisteren een broederij die 20 procent van de Nederlandse vleeskuikens levert. Hierdoor daalt de aanvoer van het aantal slachtkippen”, aldus Van Dijk.
De eierenberg kan volgens de Anevei-voorzitter snel gaan leiden tot milieuproblemen en stankoverlast. „De eieren worden nu namelijk in containers op het erf van de pluimveebedrijven opgeslagen. Als de kartonnen verpakkingen vochtig worden, kantelt de zaak en breken de eieren. Dat gaat flink stinken.”
Het opslagprobleem van de eieren valt volgens Van Dijk echter in het niet bij de inkomensproblemen van de kippenboeren. „Bij de geblokkeerde bedrijven droogt nu de geldstroom op omdat de boeren hun eieren niet kunnen verkopen. Zonder inkomen kunnen ze geen voer kopen en ontstaan er welzijnsproblemen bij de legkippen.”
Volgens Van Dijk staan de pluimveehouders „met de rug tegen de muur. Ze zijn er met hun gezonde bedrijf eigenlijk slechter aan toe dan de boerderijen die echt besmet zijn met het virus. De besmette bedrijven worden geruimd en krijgen hiervoor een vergoeding. De gezonde bedrijven die geblokkeerd zijn en hun eieren niet kwijt kunnen, krijgen niets.”
Van Dijk wil het liefst dat de regering een opkoopregeling voor eieren van geblokkeerde bedrijven instelt. „Maar door de financiële situatie zit dit er waarschijnlijk niet in.”
Vandaag zou de voorzitter van de eierhandelaren met het ministerie van Landbouw overleggen over andere oplossingen voor het probleem. „Misschien dat er onder strikte voorwaarden wel eieren van gezonde bedrijven gehaald kunnen worden. Deze eieren zijn namelijk prima geschikt voor consumptie.”
Van Dijk verwacht echter niet dat er voor het einde van de week een oplossing is. „Eerst moet het Permanent Veterinair Comité van de Europese Unie in Brussel over de situatie praten.”