Oorlogsheld bedreigd en verdacht
UTRECHT (ANP) – Kapitein Marco Kroon, die vorig jaar wegens heldhaftig optreden in Afghanistan de Militaire Willemsorde kreeg, wordt verdacht van overtreding van de opiumwet en de wet wapens en munitie. Kroon, die alle beschuldigingen tegenspreekt, zegt dat hij sinds de onderscheiding diverse bedreigingen per brief heeft ontvangen.
De 39–jarige Kroon wordt ervan verdacht dat hij aanzienlijke hoeveelheden cocaïne heeft aangenomen en dat hij de wapenwet heeft overtreden. Hij heeft de beschuldigingen vrijdag en zaterdag tijdens verhoren tegengesproken. De verdenkingen zijn voortgekomen uit anonieme bronnen van de Criminele Inlichtingen Eenheid. Ook zijn 34–jarige vriendin wordt verdacht.De politie heeft in deze zaak in december vier verdachten aangehouden. Het gaat om twee vrouwen en een man uit Den Bosch en een inwoner van Schijndel. Tegelijkertijd verhoorde de politie twee andere Bosschenaren als verdachten. Bij huiszoekingen vond de politie verscheidene wapens. Zij verwacht het onderzoek binnenkort af te ronden.
Over de bedreigingen zegt Kroons advocaat Geert–Jan Knoops dat zijn cliënt de bedreigingen aanvankelijk niet serieus nam. „Maar de situatie is nu veranderd en wij zullen die kwestie ernstiger moeten opvatten". Kroon wil de komende tijd in kaart brengen waaruit de bedreigingen vorig jaar precies hebben bestaan. De bedoeling ervan zou zijn geweest hem te beschadigen, omdat met de hoge militaire onderscheiding „zijn kop boven het maaiveld uitstak", aldus Knoops.
Het Brabants Dagblad meldde eerder dat politie en marechaussee Kroon al sinds oktober op de korrel hebben. Het zou daarbij gaan om cocaïnegebruik door de militair en bezoekers van Café Vinny, de kroeg die door Kroon in Den Bosch wordt geëxploiteerd. „Als er eentje antidrugs is, ben ik het wel. Ik kan dat toch niet hebben als militair. Ik weet dat er eerder in dit café werd gehandeld. Die zooi heb ik er helemaal uitgewerkt", citeerde de krant hem.
Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) reageerde erg geschrokken. „Dit is niet het soort publiciteit voor een drager van de Willems–Orde waarop we zitten te wachten", zei Van Middelkoop. Hij benadrukte dat Kroon terecht de onderscheiding heeft gekregen. „Ik hecht eraan te zeggen dat het niets afdoet aan de heldendaden die Kroon heeft verricht in Afghanistan. Dat blijft gewoon staan".
Koningin Beatrix sloeg de kapitein in mei tot Ridder in de Militaire Willemsorde. Het was voor het eerst in ruim een halve eeuw dat deze hoogste en oudste dapperheidsonderscheiding werd uitgereikt aan een individu. Kroon kreeg de onderscheiding voor de manier waarop hij in 2006 leiding gaf aan een peloton dat gewaagde commandoacties uitvoerde in Afghanistan.
Voorafgaand aan de uitreiking van de Militaire Willemsorde heeft Defensie gecheckt of Kroon een strafblad had. Dat was niet het geval. Volgens de wet raakt Kroon bij een veroordeling tot een gevangenisstraf van ten minste een jaar en/of bij oneervol ontslag de onderscheiding kwijt.