Obama wil kwart minder uitstoot CO2
President Obama van de Verenigde Staten zal de federale overheid de opdracht geven om de uitstoot van kooldioxide (CO2) in 2020 met 28 procent terug te brengen. Dat heeft het Witte Huis vrijdag bekendgemaakt.
„Als de grootste verbruiker van energie in de Verenigde Staten heeft de overheid een verantwoordelijkheid jegens Amerikaanse burgers om onze energieconsumptie te verminderen en efficiënter te worden”, liet Obama in een verklaring weten.De Amerikaanse regering maakte ook bekend meer geld voor kernenergie uit te trekken. Zij wil de omvang van haar garanties voor leningen aan kernenergiecentrales verdrievoudigen. Dat is onderdeel van een maandag te presenteren begrotingsvoorstel, aldus een zegsman van het Witte Huis. De federale regering zou zich dan garant stellen voor leningen aan centrales van zeker 54 miljard dollar (ruim 38 miljard euro). In de Amerikaanse versie van de Troonrede zei de president woensdag al dat zijn land meer gebruik van kernenergie moet maken.
Ondertussen blijkt uit onderzoek dat de bezorgdheid van de Amerikaanse bevolking over het klimaat verder afneemt. Minder dan de helft van de volwassen Amerikanen zegt nog in te zitten over het klimaat, een daling met 13 procent tegenover de uitkomsten van een gelijkaardig onderzoek in oktober 2008.
De cijfers zijn afkomstig van een onderzoek in opdracht van het Yale Project on Climate Change en het George Mason University Center for Climate Change Communication. Ook het percentage van de Amerikanen dat gelooft in de klimaatverandering daalt, tot 57. Nog eens 10 procent minder gelooft dat de mens ermee te maken heeft. Vier op tien Amerikanen zijn ervan overtuigd dat er veel onenigheid is tussen wetenschappers over de vraag of de klimaatverandering werkelijkheid is.
Eerder deze week bleek uit onderzoek van het Pew Research Center dat de klimaatverandering erg laag scoorde op het prioriteitenlijstje van de Amerikaanse bevolking. Amper 28 procent noemde het een topprioriteit en iets meer dan een derde vond het „belangrijk, maar lager in prioriteit.”
„Ondanks groeiend wetenschappelijk bewijs dat de klimaatverandering wereldwijd een ernstige impact zal hebben, blijft de publieke opinie in de andere richting evolueren”, zegt Anthony Leiserowitz, directeur van het Yale Project on Climate Change. „De afgelopen jaren kregen de VS te maken met werkloosheid, frustratie bij de bevolking over Washington en een beslissend debat over de ziektekostenverzekering, waardoor de klimaatverandering uit het nieuws gedrukt werd. Tegelijk zorgden gestolen e-mails van klimaatwetenschappers er mogelijk voor dat het publieke vertrouwen in de klimaatwetenschap geschonden werd.”