VN onderhandelen met Taliban
Leiders van de radicaalislamitische beweging Taliban hebben in het diepste geheim gesproken met de VN–gezant in Afghanistan, Kai Eide. Tijdens het overleg, op 8 januari in het Arabische emiraat Dubai, zouden de rebellen hebben gepraat over de mogelijkheid om de wapens neer te leggen.
Dat meldden de persbureaus AFP en Reuters donderdag op basis van een VN–functionaris, die anoniem wilde blijven. Het is niet duidelijk of ze zich op dezelfde bron baseren. De melding komt op de dag dat de Afghaanse president Hamid Karzai op de Afghanistan–top in Londen opnieuw pleitte voor samenwerking met gematige Talibanleiders.Volgens de berichten van Reuters en AFP willen de Taliban bescherming. „Ze willen naar buiten kunnen treden. Ze willen niet verdwijnen in plekken als Bagram", een Amerikaans detentiekamp waar gevangenen zouden worden gemarteld.
De Afghaanse regering is op de hoogte gebracht van de ontmoeting. Sindsdien zouden er nog geen nieuwe gesprekken met de Taliban geweest, maar „we hopen dat de Afghaanse regering erop inspringt en hiervan profiteert", aldus de functionaris tegen beide persbureaus.
President Karzai wil gematigde Taliban–leiders betrekken bij een vredesproces, zo benadrukte hij in Londen. Met geld en werk moeten ze ervan worden overtuigd de wapens neer te leggen. De deelnemers aan de top stelden 100 miljoen euro beschikbaar om dit mogelijk te maken.
De Taliban kwamen in 1996 aan de macht in Afghanistan. Ze vestigden er een strengislamitische staat. Na de terreuraanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten verdreef een westerse coalitie de beweging. Sindsdien vechten ze een guerrilla–oorlog uit, die aan honderden militairen en duizenden burgers het leven heeft gekost.
Karzai zet nu alles op alles om gematigde Taliban–leiders nog dit jaar te betrekken bij een zogeheten ’vredesjirga’, een bijeenkomst van stamoudsten. Karzai hoopt dat Saoedi–Arabië op kan treden als bemiddelaar tijdens de voorbereiding van de bijeenkomst.
Saoedi–Arabië liet in een reactie weten dat het alleen een leidende rol wil vervullen als de Taliban–beweging alle contacten met netwerken van extremisten verbreekt. Ook moet de belangrijkste verzetsorganisatie stoppen met het beschermen van al–Qaedaleider Osama bin Laden.
Het Arabische koninkrijk trad in het verleden al vaker op als gastheer van gesprekken tussen vertegenwoordigers van de Afghaanse overheid en de Taliban. De islamistische beweging reageerde tot dusverre steevast uiterst negatief op toenaderingspogingen vanuit het kamp van Karzai.