Binnenland

Kabinet: Politie mag kenteken langer bewaren

DEN HAAG (ANP) – De politie mag kentekens van auto’s die met camera’s zijn vastgelegd straks tien dagen gaan bewaren. Daarmee kan de politie de politie gemakkelijker daders achterhalen van misdrijven die kort daarvoor zijn begaan. De ministers Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) werken aan een wetsvoorstel dat dit mogelijk gaat maken.

28 January 2010 17:44Gewijzigd op 14 November 2020 09:44

Dat maakten de bewindslieden donderdag bekend. Als bijvoorbeeld de auto van een voortvluchtige overvaller wordt gefotografeerd, moet de politie deze gegevens nu nog weggooien als de auto niet eerder geregistreerd stond. Met de nieuwe regels heeft de politie meer tijd om te kijken hoe de overvaller zich uit de voeten heeft gemaakt.De bewindslieden reageerden donderdag op een uitspraak van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Het college tikte de korpsen Rotterdam–Rijnmond en IJsselland op de vingers omdat ze kentekens waar niets mis mee is, te lang bewaarden. „Het leidt ertoe dat iedere automobilist als potentiële verdachte wordt beschouwd”, aldus Jannette Beuving, plaatsvervangend voorzitter van het CBP.

„Grote groepen burgers komen zo in politiebestanden terecht, terwijl ze niets op hun kerfstok hebben. Als alle korpsen dat zouden doen, krijg je een nationaal volgsysteem, waarbij alle burgers in politiebestanden zijn opgenomen. Het is een grote inbreuk op de privacy en op de rechten van burgers”.

Het CBP heeft vorig jaar richtlijnen gepubliceerd over de toepassing van automatische kentekenherkenning door middel van camera’s door de politie. De korpsen erkennen volgens het CBP dat ze de zogenoemde no–hits bewaren en dat dit volgens de wet niet mag. Het politiekorps Rotterdam–Rijnmond bewaart de zogenoemde ’no–hits’ desondanks 120 dagen, het korps IJsselland bewaart ze tien dagen. „De politie weet heel goed wat wel en niet kan”, aldus Beuving. „De korpsen moeten als de wiedeweerga stoppen met het bewaren van no–hits”.

Desgevraagd noemen de korpsen het onzin dat iedere automobilist als potentiële verdachte in politiebestanden terechtkomt als zijn kenteken tijdelijk automatisch wordt geregistreerd. Het CBP maakt volgens hen de privacybelangen geheel leidend en daarmee het opsporingsbelang te ver ondergeschikt.

In Nederland werken 23 van de 26 politiekorpsen met het systeem van automatische kentekenherkenning, ANPR. Het CBP roept de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken op een einde te maken aan de ongeoorloofde praktijken. De twee onderzochte korpsen zal het college nader aan de tand voelen. Mogelijk leidt dat tot het opleggen van een last onder dwangsom.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer