Blair wacht kruisverhoor over Irak
Tony Blair staat vrijdag weer in het middelpunt van de belangstelling. De voormalige Britse premier wordt dan onderworpen aan een kruisverhoor over zijn beslissing om een oorlog te beginnen tegen Irak, zeven jaar na het begin van het bloedige conflict dat zijn land nog steeds verdeelt.
Blair is de belangrijkste getuige die verschijnt voor de commissie–Chilcot, die de politieke besluitvorming rond de omstreden aanval op Irak in maart 2003 onderzoekt. De belangstelling voor het verhoor van Blair is zo groot dat de plekken op de publieke tribune zijn verloot. Onder de bezoekers zijn circa twintig nabestaanden van de 179 Britse militairen die in de oorlog stierven.Groot–Brittannië en de Verenigde Staten rechtvaardigden de invasie in het Irak van Saddam Hussein door met ’bewijsmateriaal’ aan te komen dat moest aantonen dat de Iraakse dictator –in strijd met VN–resoluties– over massavernietigingswapens beschikte. Ze hadden echter geen goedkeuring van de volkerenorganisatie om ten strijde te trekken.
Het gevoel dat de oorlog daardoor illegaal was, werd nog eens vergroot toen er uiteindelijk helemaal geen massavernietigingswapens werden gevonden in Irak. Blair, die in 2007 aftrad als premier, heeft altijd benadrukt dat de invasie wettelijk gerechtvaardigd was en dat hij ervan overtuigd was dat Irak over chemische en biologische wapens beschikte.
De indruk is echter dat Blair en de Amerikaanse president George Bush vastbesloten waren Saddam sowieso uit het zadel te wippen, en dat daarom met de inlichtingen is geknoeid om hun plan te ondersteunen. Centraal staat daarin een Brits rapport waarin werd beweerd dat Irak binnen 45 minuten een massavernietigingwapen kon lanceren. Onder meer de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw heeft tegen de commissie verklaard dat die bewering een „vergissing" was.
Blair zelf zei vorige maand tegen de BBC dat hij ook opdracht zou hebben gegeven voor de inval in Irak als er geen ’bewijsmateriaal’ was overlegd waaruit moest blijken dat het land over massavernietigingswapens beschikte. Dan hadden er alleen andere argumenten voor oorlogsvoering moeten worden aangevoerd, aldus Blair. Daar zal hij vrijdag zeker over worden ondervraagd door de commissie.