Salmonella op terugweg
BRUSSEL (ANP) – Eieren en kippenvlees veroorzaken steeds minder buikgriep of diarree. Het aantal Europeanen dat ziek wordt door zulke voeding met salmonella en het vergelijkbare campylobacter is voor het vijfde achtereenvolgende jaar afgenomen. De Europese EU–agentschappen voor veilig voedsel en ziektepreventie EFSA en ECDC hebben dat donderdag gemeld in een rapport over 2008.
Salmonella en campylobacter zijn dierziektes die meestal via eieren en kippenvlees bij mensen terechtkomen. Vooral bij kinderen kan het leiden tot buikgriep, diarree, koorts of ernstiger aandoeningen.De ziektes kunnen toeslaan als het vlees niet goed genoeg gebakken zijn. Ze verspreiden zich via handen die het besmette rauwe vlees hebben aangeraakt. In zo’n 5 procent van het kippenvlees zit salmonella. Campylobacter komt voor in circa dertig procent.
De EU–landen bestrijden de dierziektes actief onder kippen en in de kippenvleesindustrie. Dat heeft er waarschijnlijk aan bijgedragen dat het aantal Europeanen met campylobacter in 2008 uitkwam op 190.000, zo’n 10.000 minder dan het jaar ervoor. Salmonella besmette 131.000 Europeanen: ongeveer 20.000 minder dan in 2007.
„Als je kijkt naar de afname kunnen we toch niet zeggen dat ons werk klaar is", zei Andrea Ammon, afdelingshoofd bij het ECDC. „De afname doet zich niet in alle landen voor. En we zien nu een stijging van salmonella in varkens– en rundvlees".
Topambtenaar Koen Van Dijck van de Europese Commissie meldde in een reactie dat de Europese Commissie streefcijfers gaat stellen om salmonella onder varkens te verminderen.