Staat in beroep tegen besluit EC steun ING
De Nederlandse Staat gaat in beroep tegen een onderdeel van het besluit van de Europese Commissie over de steunmaatregelen aan ING. Dat heeft het ministerie van Financiën donderdag bekendgemaakt. Ook ING tekent op onderdelen beroep aan, zo heeft de bank laten weten.
De Commissie keurde vorig jaar november de vervroegde terugbetaling goed van een deel van de kapitaalinjectie van 10 miljard euro, maar kwalificeerde dit wel als extra staatssteun van 2 miljard euro. Daartegen gaan zowel de Staat als ING in beroep.ING loste in december 2009 de helft van de kapitaalinjectie af die de bankverzekeraar eind 2008 van de Staat had gekregen. De bank hoefde daarbij een minder hoog rentepercentage te betalen dan bij de verstrekking van het noodkrediet was overeengekomen. De Europese Commissie (EC) beschouwt dat als aanvullende staatssteun.
De Staat en ING zien dat anders. Het ministerie van Financiën wijst erop dat het niet aannemelijk is dat ING onder de oorspronkelijke voorwaarden ook al in december had afgelost. Zonder de in oktober 2009 afgesproken wijziging in de betalingsvoorwaarden was het voor ING niet mogelijk geweest het benodigde geld voor de aflossing op te halen met een claimemissie, aldus de Staat.
De Nederlandse Staat wil zich spoedig terugtrekken als investeerder in de financiële sector, zo betoogt het ministerie van Financiën. De overheid is daarom bereid met ING te praten over het terugkopen door ING van de 5 miljard aan aandelen die de Staat nog houdt. Dat wordt moeilijker nu de Europese Commissie de terugkoop van de eerste 5 miljard als additionele staatssteun beschouwt.
ING tekent eveneens beroep aan tegen de beslissing van de EC dat het extra staatssteun heeft ontvangen bij de vervroegde terugbetaling. Daarnaast gaat de bank in beroep tegen de bepaling dat de bank vanwege de ontvangen staatssteun geen scherpere rentetarieven mag aanbieden dan zijn concurrenten.
De woordvoerder van Europees Commissaris Kroes (Concurrentie) zei donderdag in een reactie dat het lidstaten vrij staat naar het Europees Hof te stappen. Maar Kroes is ervan overtuigd dat het genomen besluit juridisch volkomen waterdicht is.