„Politiek geweld Zimbabwe escaleert”
De Zimbabwaanse regering maakt zich in toenemende mate schuldig aan intimidatie van politieke tegenstanders en schendt op steeds grotere schaal de mensenrechten. Dat stelt Amnesty International in een maandag gepubliceerd rapport over de politieke situatie in Zimbabwe.
De mensenrechtenorganisatie heeft maandag de leden van het Gemenebest opgeroepen tot actie tegen de regering van Robert Mugabe om een einde te maken aan het escalerende politieke geweld in het land.
Leden van de oppositiebeweging MDC, kerkleiders die zich uitspreken tegen Mugabe, onafhankelijke journalisten en mensenrechtenactivisten zijn sinds het begin van dit jaar steeds vaker het slachtoffer van arbitraire aanhoudingen en mishandeling door de Zimbabwaanse politie en door de regering gesteunde milities, aldus Amnesty gisteren, op de zogenoemde Dag van het Gemenebest.
De overheidscampagne zou te maken hebben met verkiezingen die eind maart in twee buitenwijken van de hoofdstad Harare -Kuwadzana en Highfield- gehouden worden en de wens van de regering om de oppositie stil te krijgen tijdens het WK cricket dat in februari en maart in Zimbabwe gehouden wordt, aldus Amnesty.
Het meest recente incident zou zich hebben voorgedaan op 2 maart, toen volgens Amnesty 80 leden van de MDC werden opgepakt en mishandeld door de politie nadat zij een partijbijeenkomst bijwoonden waar oppositieleider Morgan Tsvangirai een toespraak had gehouden. Dezelfde dag werd de MDC-kandidaat in Kuwadzane, Nelson Chamisa, opgepakt en met tien van zijn aanhangers in de gevangenis gegooid wegens het uitdelen van verkiezingspamfletten, stelt Amnesty.
Zimbabwe werd vorig jaar geschorst als lid van het Gemenebest in verband met de volgens veel waarnemers frauduleus verlopen verkiezingen. Een speciale Zimbabwe-commissie van het Gemenebest -gevormd door Australië, Nigeria en Zuid-Afrika - is in meerderheid voor het herstellen van het normale lidmaatschap van Zimbabwe.
De Amerikaanse president George Bush heeft overigens vrijdag besloten alle tegoeden en bezittingen van Mugabe en 76 Zimbabwaanse regeringsfunctionarissen in de VS te bevriezen in verband met de politieke situatie in het land.