Binnenland

Vlaardingen herstelt Joodse begraafplaats

De Joodse begraafplaats aan de Schiedamseweg in Vlaardingen wordt in ere hersteld. Bovendien komt er een gedenksteen waarin de namen van de begravenen worden gegraveerd.

Van onze correspondent
27 January 2010 10:19Gewijzigd op 14 November 2020 09:42
Begraafplaats. Foto ANP
Begraafplaats. Foto ANP

Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van Vlaardingen gisteren besloten.Het besluit komt voort uit een verzoek van de SP-fractie, die het opknappen van de oude begraafplaats al in december 2008 aankaartte. De gemeenteraad steunde dit voorstel. Hiermee wordt aan de afspraak, die toenmalig burgemeester M. C. Siezen in 1940 met de Joodse gemeenschap maakte, alsnog tegemoetgekomen.

Ook het voorliggende stuk openbaar groen, dat sinds 1862 bij de oorspronkelijke begraafplaats hoort, wordt weer bij de dodenakker getrokken. De mogelijkheid bestaat dat in het huidige plantsoen ook mensen liggen begraven.

Eerder onderzoek naar de geschiedenis van de Joden in Vlaardingen, door stadsarchivaris H. J. Luth, wees uit dat er tussen 1862 en 1900 op deze plaats 43 personen werden begraven. De laatste begrafenis vond er plaats op 6 juli 1900. De zesjarige Jacobus van Daelen was twee dagen eerder verdronken in de Vlaardingse haven. Daarna werd er niemand meer begraven. De dodenakker raakte in de loop der jaren in verval.

Regelmatig werd aandacht geschonken aan de erbarmelijke situatie van de Joodse begraafplaats. Totdat in 1938 Vlaardingen besloot de begraafplaats in te korten, waarna de gemeente de onderhoudsverplichting op zich nam. Er zou een steen komen met daarop de namen van de kinderen die daar waren begraven. De afspraken werden op 8 februari 1940 vastgelegd. De akte raakte vermoedelijk door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in de vergetelheid. Er werd alleen noodzakelijk onderhoud gepleegd.

In 1991 kwam door het onderzoek van de stadsarchivaris de begraafplaats weer onder de aandacht en werd er een nieuw hekwerk geplaatst. De gedenksteen voor de kinderen kwam er echter niet. Alleen de grafsteen van Salomon ben Awrohom Isaäcs (1856-1889) staat nog overeind. Ook liggen er nog wat resten van kinderstenen. Naar verwachting zijn de werkzaamheden in het voorjaar klaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer