Kou houdt Oost-Europa in greep
Landen in het oosten en zuidoosten van Europa kampen met Siberische weersomstandigheden. Zeker veertig mensen, vooral daklozen en ouderen, zijn al om het leven gekomen.
In delen van de oostelijke EU-lidstaten Polen, Slowakije, Roemenië en Bulgarije daalde het kwik tot min 35 graden Celsius. Maar ook inwoners van andere landen, zoals Griekenland en Turkije, zien zich geconfronteerd met extreem winterweer.Zo ligt in Istanbul, met circa 14 miljoen inwoners de grootste stad van Europa, op een aantal plaatsen meer dan 30 centimeter sneeuw. Vijf mensen overleden tijdens sneeuwstormen bij extreem lage temperaturen. In het grensgebied met Griekenland en Bulgarije raakten wegen onbegaanbaar en dorpen volledig afgesloten.
In de nacht van zondag op maandag werden in Polen temperaturen tot 32 graden onder nul geregistreerd. Elf mensen vonden de dood, het grootste aantal in één nacht deze winter. In totaal zijn in Polen afgelopen maanden al meer dan 202 mensen gestorven door bevriezing.
Duizenden Polen zitten al twee weken zonder stroom. Door de hevige sneeuw begin deze maand zijn met name in het zuiden van het land talrijke elektriciteitspalen en -leidingen gebroken.
In Roemenië lijdt de bevolking ook al een aantal dagen onder extreem lage temperaturen. In vijf dagen tijd telden de autoriteiten in het land al zeker 22 doden als gevolg van de koude. In buurland Bulgarije stierven afgelopen weekeinde drie mensen door dezelfde oorzaak. Daar werd afgelopen nacht een kouderecord gevestigd. In het noordoosten was het met min 29 graden Celsius de koudste nacht in vijftig jaar. Sinds zaterdag heeft het winterweer drie levens geëist in het Balkanland.
Weerkundigen in onder meer Polen en Roemenië verwachten dat de koudegolf nog enkele dagen zal voortduren.
Sneeuw en ijzel hebben gisteren in grote delen van Duitsland voor problemen gezorgd. Tientallen auto’s raakten betrokken bij ongelukken en het trein- en het vliegverkeer liepen vertraging op. In een tijdsbestek van 24 uur trok er een zwaar sneeuwfront over Duitsland.
Op het vliegveld van Frankfurt, een van de drukste van Europa, werden 120 vluchten geannuleerd en veel vluchten liepen een vertraging op van gemiddeld een halfuur. Het merendeel van de vluchten kon echter op tijd landen of opstijgen.
Ook het autoverkeer had veel last van de sneeuw en de ijzige wegen. Op de snelwegen stonden lange files. Op het hoogtepunt van de spits stond er in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen zo’n 290 kilometer file. Normaal gesproken staat daar in de ochtend ongeveer 150 kilometer. Sneeuwschuivers en strooidiensten zijn non-stop bezig om de wegen sneeuw- en ijsvrij te maken, maar nog niet alle snelwegen zijn schoon.
De Duitse spoorwegen meldden dat er her en der vertragingen waren door het winterweer.