Economie

ING onderschatte ernst crisis

De bank en verzekeraar ING heeft de ernst van de kredietcrisis en de gevolgen die deze zou kunnen hebben op het eigen bedrijf onderschat. Verder groeide de Amerikaanse tak van de internetdochter ING Direct veel te hard. Het overschot aan spaargeld werd gestoken in riskante beleggingen, die later voor grote problemen zorgden.

ANP
25 January 2010 13:50Gewijzigd op 14 November 2020 09:41
Hommen. Foto ANP
Hommen. Foto ANP

Dat bleek maandag tijdens de openbare verhoren van de parlementaire commissie–De Wit, die onderzoek doet naar de oorzaken van de kredietcrisis. Te gast waren onder meer bestuursvoorzitter Jan Hommen van ING en Koos Timmermans, bij hetzelfde bedrijf verantwoordelijk voor het beleid rondom risico’s.„De diepte van de crisis en de mate waarin deze zich heeft ontwikkeld, was veel erger dan wij hadden gedacht", zei Hommen. Voordat hij topman werd van ING was hij president–commissaris, ofwel de belangrijkste toezichthouder op het bestuur van ING. Hommen werd naar voren geschoven om Michel Tilmant op te volgen, de topman die in januari van 2009 opstapte nadat ING voor de tweede keer door de Staat overeind moest worden gehouden. Tilmant heeft geweigerd in te gaan op een uitnodiging van de commissie–De Wit, zo bleek maandag.

Hommen erkende dat enkele financieel analisten eerder dan de top van ING zelf zagen aankomen dat zaken mis dreigden te gaan. Toen de Amerikaanse bank Lehman Brothers omviel, kon het tij niet meer worden gekeerd omdat veel beleggingen hard in waarde daalden. Helemaal tevreden over zijn eigen rol is hij dan ook niet. „Als het allemaal zo gelopen is, kun je niet zeggen dat je het allemaal keurig netjes hebt gedaan".

Timmermans merkte op dat ING Direct veel te hard groeide. „We haalden veel sneller spaargeld op dan dat we dat geld weer in hypotheekvorm verstrekten. We hebben het toen niet in hypotheken gestoken maar in obligaties. Achteraf hadden we moeten zeggen: laten we dat spaargeld maar iets minder snel aantrekken".

Hommen kondigde aan dat ING eind februari of begin maart een nieuw beloningssysteem presenteert. Wat betreft Nederlands personeel zal het beleid ongeveer hetzelfde zijn als bij ABN Amro, dat vorige week bekendmaakte dat beloningen flink omlaag worden geschroefd. Maar internationaal ligt dat anders omdat het concern daar personeel ziet vertrekken naar beter betalende concurrenten.

Van het nieuwe beloningsbeleid bij ABN Amro was een andere gast van de commissie, Pauline van der Meer Mohr, niet onder de indruk. Het voormalige hoofd personeel bij ABN Amro stelde dat minister Wouter Bos van Financiën zich bij het vaststellen ervan „geen scherp onderhandelaar heeft getoond". Dit omdat in haar ogen variabele beloningen wel zijn aangepakt, maar vaste salarissen vaak hard omhoog zijn gegaan. Door de pensioenregelingen die daaraan vastzitten voorziet ze hoge kosten voor de bank.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer