„Hulpverlening aan Irak is race tegen de klok”
De hulporganisaties van de Verenigde Naties doen hun best om zo goed mogelijk de bevolking van Irak te beschermen tegen de gevolgen van een eventuele oorlog. Volgens Carel de Rooy van het kinderfonds van de Verenigde Naties Unicef is het echter „een race tegen de klok.”
Unicef begint volgende week met het uitdelen van koekjes met veel proteïnen aan kinderen. De bevolking is nog steeds erg verzwakt na de vorige twee oorlogen in Irak. „We concentreren ons op de hoge risicofactoren, we doen wat we kunnen”, aldus De Rooy.
De Iraakse bevolking is van de regering afhankelijk voor haar voedsel. Een oorlog zal de distributie van eten zeker belemmeren. Sinds de Golfoorlog van 1991 kan Irak alleen nog maar aan aanzienlijke hoeveelheden medicijnen en voedsel komen door extra olie te leveren. Volgens hulpverleners zijn de voorraden medicijnen en voedsel echter niet groot genoeg.
Hulpverleningsteams zijn ook in heel Irak bezig met de verbetering van de watervoorziening, volgens De Rooy. Mazelen en diarree vormen een groot gevaar als de oorlog uitbreekt. Unicef zal deze maand 3 miljoen kinderen inenten tegen mazelen.
Het Turkse leger heeft vrijdag honderden vrachtauto’s en andere voertuigen met tanks, artillerie en jeeps naar de grens met Irak gestuurd. Ook autobussen met meer dan 1000 militairen zijn naar het grensgebied onderweg.
Nu al lopen de spanningen op tussen Turkije en de Iraakse Koerden die over de grens in een autonome zone wonen. Als er oorlog uitbreekt, wil Turkije tienduizenden militairen de grens over sturen, om een verwachte vluchtelingenstroom tegen te houden, maar ook om te voorkomen dat de Koerden een eigen staat uitroepen als Irak uiteenvalt. Zo’n staat zou de Koerden in Turkije kunnen aanmoedigen de wapens weer op te nemen.
Iraakse Koerden hebben gedreigd verzet te bieden tegen een Turkse inval. Barham Salih, een hooggeplaatste vertegenwoordiger van de Patriottische Unie van Koerdistan, een van de twee facties die Noord-Irak beheersen, voerde vrijdag overleg op het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara om te proberen de spanningen te verminderen. Hij zei de verzekering te hebben gekregen dat Turkije geen eind wil maken aan het zelfbestuur van de Koerden in Noord-Irak.
De Verenigde Staten hopen nog altijd op toestemming van Turkije om militairen en gevechtsvliegtuigen te stationeren om in het noorden een tweede front te openen tegen Irak. Het Turkse parlement heeft stationering in eerste instantie afgewezen, maar de regering heeft aangegeven het voorstel opnieuw in stemming te willen brengen.
De regering van Saudi-Arabië heeft een luchthaven in de buurt van de grens met Irak gesloten voor commerciële vluchten, zodat het Amerikaanse leger het kan gebruiken in een oorlog tegen Irak. Dat hebben bronnen in Saudi-Arabië vrijdag gezegd. Er zouden zich al honderden Amerikanen op het vliegveld bevinden.
De komende vier maanden mogen er geen burgervliegtuigen op het vliegveld bij de stad Araar landen, zei de zegsman. Araar ligt 60 kilometer ten zuiden van de grens met Irak. Alle commerciële vluchten worden omgeleid naar Al-Jawf, dat 180 kilometer ten zuidwesten van Araar ligt.