NAVO doodt 13 rebellen in Afghanistan
Bij een raketaanval in de zuidelijke Afghaanse provincie Helmand zijn zeker dertien opstandelingen gedood. Dat heeft de NAVO gisteren gezegd. Bij een bomaanslag in het oosten van het land kwamen vandaag twee Amerikaanse militairen om. Een protest van Afghanen tegen vermeende ontheiliging van exemplaren van de Koran door buitenlandse militairen zou zes levens hebben gekost.
De opstandelingen in Helmand werden ontdekt op het moment dat ze bezig waren met het afstellen van wapentuig. Onder hen bevonden zich ook leden van mortierteams die hun gerei aan het verplaatsen waren. Alle dertien opstandelingen werden gedood door een enkele raket, afgevuurd door een onbemand vliegtuigje.Bij een raketaanval maandag werden eveneens drie opstandelingen gedood. Ook hier werd de raket afgeschoten door een onbemand toestel, een zogenoemde ”drone”. Volgens een NAVO-woordvoerder worden drones in Afghanistan veelvuldig gebruikt, voor aanvallen, verkenning en toezicht vanuit de lucht.
Bij een bomaanslag in het oosten van Afghanistan zijn vandaag twee Amerikaanse militairen om het leven gekomen. Dit heeft de NAVO bekendgemaakt. Sinds begin dit jaar zijn in Afghanistan nu al twaalf Amerikanen gesneuveld. Verder kwamen zestien militairen van andere bij de NAVO-missie in Afghanistan betrokken landen om het leven.
In het district Garmser, in de provincie Helmand, liep gisteren een protest van 2000 Afghanen tegen vermeende ontheiliging van Korans door buitenlandse militairen uit op botsingen met Afghaanse en buitenlandse veiligheidstroepen. Volgens provinciebestuurder Abdullah Barak kwamen daarbij zes burgers om het leven.
De NAVO liet weten dat tijdens het protest maar één dode was gevallen, een sluipschutter die het vuur zou hebben geopend op een Afghaanse bestuurder en die door NAVO-militairen werd neergeschoten. De NAVO ontkende ook dat zondag oneerbiedig met Korans is omgesprongen. „Wij nemen zulke aantijgingen zeer ernstig op en steunen een gezamenlijk onderzoek met de lokale Afghaanse autoriteiten”, zei woordvoerder Nico Melendez.
In oktober leidden beschuldigingen dat Amerikaanse militairen een Koran hadden bezoedeld eveneens tot protesten in de provincie Wardak. Volgens de Amerikaanse en de Afghaanse autoriteiten was er niets van waar en worden zulke geruchten door de taliban verspreid om de bevolking tegen de buitenlandse troepen op te zetten.
Het conflict met moslimrebellen in Afghanistan heeft het afgelopen jaar meer burgerslachtoffers geëist dan in alle andere jaren sinds de val van het radicaalislamitische talibanregime eind 2001. Het aantal gedode burgers bedroeg 2412, een stijging van 14 procent in vergelijking met 2008.
Dat maakte de missie van de Verenigde Naties in Afghanistan (Unama) vanmorgen bekend. De opstandelingen zouden voor ruim twee derde van de slachtoffers verantwoordelijk zijn geweest. Een kwart van het aantal dodelijke slachtoffers viel door militaire operaties.