Buitenland

’Londen werkt aan compromisresolutie voor Irak’

Groot-Brittannië werkt aan een wijziging van de Amerikaans-Britse ontwerpresolutie inzake Irak. De aanpassingen zouden Bagdad meer tijd geven te voldoen aan de eis tot ontwapening, meldden diplomatieke bronnen bij de VN.

ANP/RTR/DPA
6 March 2003 15:14Gewijzigd op 14 November 2020 00:11

Tegelijkertijd blijft de resolutie echter voorzien in het goedkeuren van een oorlog tegen Irak. In het Britse voorstel zou een duidelijker tijdspad zijn opgenomen tussen het autoriseren van oorlog door de Veiligheidsraad en het daadwerkelijk beginnen van een oorlog. Bagdad zou daarmee een allerlaatste ontsnappingsclausule geboden krijgen om alsnog bij te draaien.

Een woordvoerder van de regering-Blair zei donderdag tegen de omroep BBC dat „binnen de Verenigde Naties wordt onderhandeld”, maar hij wilde niet zeggen of het over aanpassingen op de ontwerpresolutie ging. Verder zei de woordvoerder dat Blair „er nog steeds op vertrouwt dat er een tweede resolutie” komt.

Volgens VN-diplomaten wil Londen Irak hooguit een aantal extra dagen geven en zeker geen weken. Verder bevat de nieuwe, duidelijkere tekst geen voornemen voor nog een nieuwe resolutie die oorlog zou moeten autoriseren. VN-bronnen meldden dat de Britse minister van Buitenlandse Zaken Straw nog voor de openbare vergadering van de Veiligheidsraad vrijdag over de kwestie-Irak voldoende steun voor het compromisvoorstel probeert te vergaren.

Met een aangepaste resolutie zouden Londen en Washington een stapje tegemoet komen aan Frankrijk, Duitsland en Rusland die in VN-verband verklaard tegenstander zijn van oorlog tegen Irak. Het voorstel is echter vooral een gebaar aan de twijfelende leden in de raad zoals Mexico, Pakistan en Chili.

Onduidelijk is of de Verenigde Staten achter het Britse initiatief staan. Washington wil de resolutie die nu klaarligt volgende week ter stemming voorleggen aan de raad maar kan tot nu toe alleen rekenen op de steun van Londen, Spanje en Bulgarije. Om een resolutie aangenomen te krijgen zijn minimaal negen stemmen nodig en mogen de permanente leden van de Veiligheidsraad geen veto uitspreken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer