Honderden nemen afscheid van Ferrier
Honderden mensen hebben vrijdagmiddag in de Surinaamse ambassade in Den Haag afscheid genomen van oud-president Johan Ferrier. Ferrier overleed in de nacht van zondag op maandag in zijn woonplaats Oegstgeest. Hij werd 99 jaar.
Bij het afscheid in de ambassade waren kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen van Ferrier aanwezig. Een van zijn dochters zei dat haar vader al geruime tijd geleden had gezegd dat hij de honderd niet zou halen. „Dat wist hij.” Kort voor Kerst zei hij dat hij moe was. Johan Ferrier zou op 12 mei een eeuw oud geworden zijn.President Ronald Venetiaan van Suriname is gisteren voor het afscheid en de uitvaart van Ferrier naar Nederland gekomen, vergezeld door minister Lygia Kraag-Keteldijk van Buitenlandse Zaken.
Van Nederlandse kant gaven de ministers Bos en Koenders en premier Balkenende acte de présence.
Bos en Koenders tekenden alleen het register en condoleerden de familie. Balkenende, die later kwam, bleef bij de afsluitende plechtigheid waarbij een gebed werd uitgesproken en veel werd gezongen.
Het samenzijn werd afgesloten met het volkslied van Suriname, eerst in het Nederlands en daarna in het Surinaams.
De kist met het lichaam van Ferrier werd onder gezang de ambassade uitgedragen. Op de kist lag de vlag van Suriname gedrapeerd.
Vandaag zijn herdenkingsdiensten in de Koningskerk in Amsterdam en in de Centrumkerk in Paramaribo. De ministers Hirsch Ballin en Koenders zijn bij de bijeenkomst in Amsterdam. Hirsch Ballin spreekt daar ook.
In Suriname hangen sinds gisteren de vlaggen halfstok. De Surinaamse regering heeft vier dagen van nationale rouw afgekondigd. Ferrier wordt maandag in Oegstgeest in besloten kring begraven. Ferrier was van 1968 tot de onafhankelijkheid op 25 november 1975 gouverneur van Suriname. Daarna werd hij de eerste president van het land. Hij trad op 13 augustus 1980 af, nadat op 25 februari van dat jaar zestien militairen een coup hadden gepleegd.