Mogelijk weer Turkse stemming over Irak
De Turkse regering zal mogelijk op korte termijn toch een nieuwe stemming in het parlement vragen over de stationering van Amerikaanse troepen en militair materieel voor een mogelijke oorlog tegen Irak. Dat heeft de politiek leider van de regerende AKP, Recep Tayyip Erdogan, gisteren gezegd.
Erdogan riep de parlementariërs van de AKP dinsdag op in het landsbelang te handelen en niet hun gevoelens over een mogelijk conflict met Irak de boventoon te laten voeren. In ruil voor het verlenen van toestemming aan de VS voor het gebruik van het Turkse grondgebied zou Turkije 15 miljard dollar aan leningen en subsidies van de VS krijgen. Zaterdag ontkende de vice-voorzitter van de AKP, Reha Debnemec, nog dat er op korte termijn opnieuw over het voorstel gestemd zal worden.
In een tussenverkiezing voor drie parlementszetels, die voor zondag gepland staat, zal AKP-leider Erdogan, die om juridische redenen nu geen zitting heeft in het parlement, waarschijnlijk een zetel in de volksvertegenwoordiging veroveren. Verwacht wordt dat de regering daarna zal aftreden om Erdogan de kans te geven premier te worden. Waarschijnlijk zal hij dan een regering vormen die eenstemmig voor de stationering van Amerikaanse troepen is en op korte termijn om een nieuwe stemming in het parlement vragen.
Het parlement stemde zaterdag weliswaar met 264 tegen 250 stemmen en negentien onthoudingen voor de stationering van 62.000 Amerikaanse soldaten, 255 gevechtsvliegtuigen en 65 helikopters, maar dat waren dertien stemmen te weinig voor de absolute meerderheid die vereist was om het voorstel erdoor te krijgen. De AKP heeft 362 van de 550 parlementszetels, wat betekent dat ongeveer 90 fractieleden van de partij, die in haar eentje de regering vormt, tegen het regeringsvoorstel stemden.
De Amerikaanse strijdkrachten kunnen echter ook zonder Turkse medewerking een overwinning behalen in het noorden van Irak, maar het zal wel veel moeilijker zijn. Dat stelde de Amerikaanse voorzitter van de chefs van staven, generaal Meyers gisteren in een radio-interview.
„Ik denk dat we een effectieve campagne kunnen voeren in het noorden van Irak zonder Turkije. Het zal veel moeilijker worden. We hebben natuurlijk liever Turkije aan onze zijde. Van daaruit zouden we binnenvallen”, aldus de hoogste militair van de Verenigde Staten.