2010 begonnen met vuurwerk en veel doden
Het begin van het nieuwe jaar 2010 is in het buitenland gepaard gegaan met veel feestvreugde wereldwijd. Tevens vielen er, vooral in Latijns–Amerika, weer veel doden door ongevallen en geweld.
Het feestvieren begon donderdagmiddag op Kiritimati, oftewel Kersteiland, in de Stille Oceaan. Het eiland is onderdeel van de republiek Kiribati.In Australië genoten ongeveer 1,5 miljoen mensen in de haven van Sydney van een groot vuurwerkspektakel. Kort daarna volgde Azië. In Hongkong kwamen duizenden mensen bij elkaar om te genieten van het vuurwerk dat vanaf hoge gebouwen werd afgestoken. In de rest van China was het stil, daar geldt een andere kalender en valt Nieuwjaar op een andere dag.
Met het verstrijken van de tijd konden ook de Russen het nieuwe jaar inluiden. Op het Rode Plein in Moskou verzamelden zich meer dan 120.000 mensen om met elkaar te klinken. Daarna was West–Europa aan de beurt om de jaren nul achter zich te laten. In Parijs en Berlijn hadden zich grote mensenmassa’s verzameld om gezamenlijk af te tellen. Ook in die steden werd een flink vuurwerk afgestoken. In Frankrijk werden dit jaar met oud en nieuw opnieuw meer dan 1100 auto’s in brand gestoken, ondanks het feit dat 10.000 agenten extra waren ingezet. In de Britse hoofdstad Londen kwamen tienduizenden mensen bijeen bij de Big Ben, de klok van het parlementsgebouw.
Uren later waren Noord– en Zuid–Amerika aan de beurt. Op het strand van Copacabana in Brazilië dansten duizenden mensen. Op de Braziliaanse stranden werden tijdens de jaarwisseling maar liefst twee miljoen mensen verwacht. Zij hadden mazzel: tijdens oud en nieuw was het droog, na zes dagen van aaneengesloten regenval.
De viering van oud en nieuw heeft in Zuid– en Midden–Amerika weer tientallen levens geëist. Alleen in Colombia werden al ruim dertig moorden gepleegd tijdens de festiviteiten rond de jaarwisseling. De meeste moorden werden gepleegd in de hoofdstad Bogotà en de steden Medellín en Cali. In het verkeer kwamen in Colombia zeker vijf mensen om het leven.
Ook in Midden–Amerika verliep de viering van oud en nieuw niet zonder incidenten. In El Salvador kwamen negentien mensen om, de meeste door verkeersongevallen. In Honduras vielen zeker zeventien doden door ongelukken en geweld, in Guatemala zeker twaalf.
In de Amerikaanse stad New York zagen honderdduizenden mensen pas om zes uur Nederlandse tijd de bal zakken tijdens het aftellen op Times Square. De veiligheidsmaatregelen op en rond het plein waren enorm, na een mislukte aanslag op een passagiersvliegtuig enkele dagen geleden.